Mii de oameni au reușit să fugă din Mariupol, dar la fel de mulți încă au rămas acolo blocați. Mariupol acum este un oraș care a rămas fără nimic. Nu are electricitate, apă, gaz sau chiar mâncare. 

Mariupol a trăit cele mai mari orori ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Mii de oameni au murit în timp ce forțele invadatoare au înconjurat orașul, atacându-l din aer, terestru și de pe mare. Mulți sunt îngropați în gropi comune, fără slujbe și fără să se știe cine sunt. Cea mai mare parte a orașului este acum în ruine.

Chiar dacă unii oameni au reușit să fugă din Mariupol ei încă suferă. Digi24 spune povestea familiei  Denysenko. Cei care sunt departe de război, dar încă aproape de frică și durere. 

Povestea Nadei este doar un exemplu din miile asemănătoare care arată curaj și luptă pentru propria viață. Nopțile stăteau în subsoluri, în adăposturi. De obicei se trezeau la 05:00 din cauza exploziilor puternice.

Nadia Denysenko și copiii ei au reușit să scape după trei săptămâni din orașul bombardat continuu. Au stat în frig, în apartamentul lor rămas fără geamuri după ce un obuz a explodat în apropiere. Zile întregi au avut foarte puțin de mâncare și aproape nimic de băut. Primul lucru pe care l-au făcut după ce au scăpat din oraș a fost să cumpere pâine, cârnați și apă. 

„Am fost atât de fericiți că avem apă îmbuteliată. Am terminat-o în câteva secunde”, a spus Nadia. 

Femeia are doi fii încă minori, unul de 14 ani și unul de 12 ani. 

„Când a început războiul, fiul meu cel mic a spus: <Mamă, mi-ar plăcea să iau niște pâine>”.

„A fost iadul. Îți trăiai zilele fără să știi dacă vei mai fi în viață dimineața”, a declarat Nadia conform Digi24.

Oamenii nu mai țineau cont dacă au bani sau nu, pentru că nu mai era nimic de mâncare. 

„Am fost bombardați puternic. Nu le-a păsat de nimic. Fiul meu a tot întrebat: ‘De ce sunt explozii?'”. Îi răspundeam: <Nu-ți face griji, fiule. Sunt doar artificii>”, a afirmat Nadia. 

Au asistat la ceva groaznic

Femeia a povestit că în ultimele două zile cât au mai stat acolo, nu au mai avut nimic de mâncare. Nici măcar cereale sau fulgi de ovăz. Nu conta dacă aveai bani, pentru că în oraș nu mai era nimic de mâncare.

Într-una dintre încercările lor de a fugi, s-au dus într-un loc unde s-au adunat mașini, crezând că ar putea fi un punct de plecare. Acolo au fost însă atacați. Au reușit să supraviețuiască doar după ce un bărbat i-a împins pe ea și pe copii  într-o clădire avariată din apropiere. 

„Când am plecat, am asistat la ceva groaznic”, a spus femeia. O mașină a fost lovită de un obuz. Șoferul, un militar care încerca să-și scoată familia din oraș, a fost rănit la cap. Nadia, împreună cu alte persoane, l-au adus într-un subsol, unde o fată, care nu era medic, i-a cusut rana folosind ac și ață obișnuită.

„După ce am văzut toate acestea, ne-am întors acasă și fiul meu mai mic m-a întrebat: <Mamă, de ce încearcă să ne omoare?> Ce aș fi putut să-i spun? <Nu știu>”, a spus Nadia.

Acum sunt în siguranță

„Acum suntem în siguranță și putem cumpăra mâncare, dar fiul meu încă ascunde mâncare: pâine, bomboane. O ascunde în diferite părți ale apartamentului în care stăm noi”, a spus ea.

„L-am întrebat de ce face asta, iar el mi-a răspuns: <Ca să pot mânca ceva și mâine>”.

Cu toate acestea femeia încă speră că într-o zi războiul se va încheia, iar orașul va fi reconstruit, iar ei se vor întoarce în Mariupol. Se vor întoarce acasă.

Sursa: Digi24 

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: