Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat în secret pe Donald Trump pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din SUA. Totodată, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat public că intenționează să colaboreze cu noua administrație americană, „apărând ferm interesele naționale.”

 

Felicitările, pe lângă Putin, au fost trimise și de Dmitri Medvedev, președintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, acestea fiind transmise neoficial – „prin cunoștințe” din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, scrie hromadske.ua.

Potrivit surselor publicației, „prietenia neoficială” a autorităților ruse se explică prin așteptările Federației Ruse că, în timpul mandatului lui Donald Trump, Kremlinul va reuși să îmbunătățească poziția sa în războiul cu Ucraina. Totodată, se subliniază că autoritățile ruse nu cred că Trump va fi capabil să încheie războiul dintre Rusia și Ucraina într-o singură zi.

Ministerul de Externe al Rusiei a remarcat, de asemenea, că nu au „iluzia” că Trump ar putea rezolva această problemă ușor și că vor coopera cu noua administrație americană „apărând ferm interesele naționale și urmărind atingerea tuturor obiectivelor stabilite în războiul cu Ucraina”.

În cadrul aceleași declarații, agenția rusă a menționat că Trump a câștigat alegerile, în ciuda „campaniei de propagandă” desfășurate împotriva sa de către democrați. De asemenea, s-a vorbit despre „diviziunea profundă” din cadrul societății americane.

Trump și războiul din Ucraina

Donald Trump a susținut în repetate rânduri că „va încheia războiul” dacă va fi reales, însă nu a explicat ce va face de fapt. Reuters a relatat că, consilierii săi au prezentat un plan conform căruia, în cazul unei noi victorii, Trump va acorda Ucrainei ajutor militar suplimentar, doar dacă Kievul va accepta să înceapă negocieri cu Moscova. În plus, Trump a declarat că va opri ajutoarele financiare pentru Ucraina.

În cadrul unui dezbateri cu Joe Biden, pe 28 iunie, Trump a calificat „inacceptabile” cerințele lui Putin de retragere a trupelor ucrainene din regiunile ocupate și de renunțare a Ucrainei la aderarea la NATO. James DiVance, pe care Trump l-a ales ca pe candidatul său pentru funcția de vicepreședinte, a exprimat o opinie contrară. Mai târziu, Trump a promis public că „va ieși” din războiul din Ucraina, deoarece, în opinia sa, Washingtonul „s-a blocat” în acest conflict.

Pentru a se proteja de o posibilă schimbare de politică a Casei Albe cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, oficialii europeni au decis să apese pentru aprobarea unor noi pachete de ajutor înainte de alegerile din noiembrie. Noul comandament NATO și-a asumat, de asemenea, unele dintre responsabilitățile Pentagonului în coordonarea ajutorului militar pentru Kiev. Țările europene au decis, de asemenea, să își crească cheltuielile militare la cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece încoace.

Distribuie articolul: