Prosperitatea și viitorul unui stat sunt tinerii. Ambițioși, gata pentru lucruri noi și nerăbdători în fața noilor încercări. Ei sunt cei care tind spre mai bine, cei care descoperă diferențele în cele mai mici detalii și cei care sunt gata să lupte pentru drepturile și libertățile lor.

Felicia Ghercavii este tânăra care a ales să-și facă studiile în Germania. O fată ambițioasă și gata să facă față tuturor obstacolelor care-i vor sta în cale. Încă de pe când era în clasa a 10-a a știut că vrea să învețe departe de casă.

posa1

 „Am luat decizia mai mult pentru a acumula experiență internațională. Așa am început timp de un an să compar cam toate țările pe baza unor criterii: limba vorbită, nivelul economic, stilul de viață, obligațiile, dar, desigur și costul contractului de studii. Căutările mele s-au oprit asupra Germaniei din mai multe puncte de vedere.”

Aceste aspecte, care pentru unii ar părea niște obstacole sau niște încercări grele, pentru ea au fost începutul unei aventuri. Chiar dacă limba germană este considerată una din cele mai grele limbi, pentru Felicia nu a fost deloc un motiv de a da înapoi pentru că era bine echipată cu motivație și cunoștea limba engleză, care este limba de studiu. Moldoveanca mai spune că s-a adaptat mai greu climei, însă a fost ceva care nu putea decât să o ajute să îndrăgească această țară – berea foarte gustoasă. Decizia de a studia în inima Europei a fost una bine pusă la punct și bine calculată. Așa a ajuns la facultatea de informatică și design la universitatea Rhein Wall Hochschule din Germania, în pofida procesului anevoios prin care a primit viza de studii.

Blocul principal al universității Rhein Wall Hochschule

Blocul principal al universității Rhein Wall Hochschule

Fiecare lucru noi îi trezea diferite emoții dar și semne de întrebare. Nu înceta să compare totul, să vadă avantaje și neajunsuri, să vrea să schimbe mentalități. Ajunsă într-o țară străină, cu cultură, tradiții și obiceiuri diferite tânăra specialistă în IT a avut câteva nedumeriri cu care urma să se obișnuiască.

„În prima perioadă am avut o stare de șoc din cauza nivelului ridicat de independență care este oferit studenților. Orele de curs nu au prezență obligatorie, nu există așa ceva ca șef de grupă sau catalog. La notele tale ai acces doar tu, pe o platformă online. Deasemenea online poți afla orarul pentru semestrul nou și informații interne despre diverse activități.”

Bucuria și entuziasmul studentei se face simțit în enumerarea posibilităților care le au cei care-și petrec studiile la această universitate.

Primul etaj al unui bloc de studii

Primul etaj al unui bloc de studii

Instituția le oferă din plin totul de ce au nevoie: laboratoare bine dotate, bibliotecă, săli de studiu în particular, săli de calculatoare, un studio foto, o sală de muzică, pentru că orice talent trebuie valorificat. Apropo, sala de studio individual care este deschisă până la ora 21:00.

Dotarea cu tehnologiile moderne ca laser-cut, printere 3D și multe altele care le perfecționează munca aduc și rezultate îmbucurătoare. Pe lângă toate aceste beneficii, studenții au parte și de profesori înalt calificați. Succesul academic al fiecăruia depinde însă de el însuși. Singura obligațiune, ne spune moldoveanca, ar fi susținerea examenelor, pentru care li se dau trei șanse pentru fiecare examen în parte.

Laboratorul tehnic FabLab, cel mai mare din Europa

„Fiind o universitate internațională, deseori iau parte la diferite evenimente. Sunt foarte multe evenimente care promovează cultura unor țări, în număr mare sunt cele care au ca scop familiarizarea studenților proaspăt veniți cu modul de viață în Germania și cu toate detaliile birocratice”, mai povestește Felicia.

Plusurile și avantajele însă nu se opresc aici. În ochii Feliciei nemții sunt oamenii care sunt gata să-ți sară în ajutor și buni la suflet. Reducerile sunt mereu un motiv de bucurie, mai ales dacă ești student și le vrei pe toate.

„Fiind student în Europa ai o mulțime de reduceri cam peste tot. Fiecare a doua companie are reduceri pentru studenți. De la reducerile de câteva zeci de procente la cele mai cunoscute brand-uri prezente pe piața mondială până la biletele la teatru, film, bazin, sala de forță și multe altele care pot fi aproape de două ori mai ieftine. Biletele de avion dar și de tren în anumite perioade ale anului sunt foarte ieftine. E foarte ușor să călătorești prin țara gazdă sau în țările vecine aproape gratis”, mărturisește Felicia, care nu pierde nici o ocazie de a călători și cunoaște locuri și oameni noi.

Ține să încurajeze tinerii care vor la studii peste hotare, pentru că, spunea ea, studiile într-o astfel de atmosferă te fac să treci printr-un fenomen de „maturizare de urgență”. Cam acesta a fost și motivul plecării ei: îi este pe plac experiența nemaipomenit de stresantă, dar în același timp foarte interesantă. Dar și faptul că ești complet singur într-o țară străină și trebuie să supraviețuiești. Când apare întrebarea dacă vrea să revină acasă, Felicia se gândește la toate lucrurile care de doi ani fac parte din viața ei de zi cu zi.

„Uneori am gândul că nu vreau să revin acasă, din simplul motiv că o să mă simt atât de departe de viața care o duc aici. M-am obișnuit cu anumite comodități și servicii care, cu părere de rău, nu sunt disponibile în Moldova. Avem foarte mulți designeri și programiști talentați în țară, dar ei au ajuns la acest nivel prin multă perseverență și prin autoșcolire. Ar fi minunat să putem oferi cursuri avansate în domeniu pentru un spectru mai larg.”

Am întrebat-o pe Felicia ce crede despre cum arată Chișinăul, iar primul lucru de care s-a arătat indignată tânăra moldoveancă a fost panourile publicitare și reclamele din oraș.

„Cred că ar fi un plus mare aceste cursuri măcar pentru Chișinău. Toate reclamele și panourile din oraș te fac să vrei să-ți scoți ochii de la cât de frumoase ies din mâinile designerilor.”

Schimbările vin odată cu oameni noi, idei noi și viziuni noi. Brațele sunt mereu deschise pentru ceva care urmează să aducă schimbări spre bine. E salutabil simplul fapt că sunt studenții noștri care au văzut Europa și nu doar încurajează aceste schimbări spre mai bine.

Viorica Cioară, stagiară