Pentru al șaselea an consecutiv, proiectul social Mămica Alăptează vine cu evenimente frumoase dedicate săptămânii internaționale a alăptării. Dacă până acum aceasta se marca printr-un marș pașnic, baloane albe înălțate spre cer și un eveniment relaxant pentru părinți și pici, de data aceasta săptămâna mondială a alăptării va fi celebrată de la distanță, la fel în perioada 1-7 august.

Celebrată începând cu anul 1992 la nivel mondial în peste 120 de țări, evenimentul are anual și un motto. În 2020 acesta este: „Susținerea alăptării pentru o planetă mai sănătoasă” – idee ce susține faptul că laptele matern este un aliment natural, inepuizabil, sănătos și ecologic,  deoarece este produs și livrat micului consumator fără poluare, ambalare sau generare de deșeuri.

„Dacă în anii precedenți sărbătoream începutul Săptămânii Mondiale a Alăptării prin Marșul Alăptării, un eveniment frumos care reunea laolaltă părinți copii, viitori părinți și bunici pentru a celebra alăptarea – drept cel mai natural început de viață, în acest an, impuși de situația epidemiologică existentă – am trecut TOATE EVENIMENTELE PE ONLINE. Pentru că ne pasă de sănătatea și securitatea comunității noastre”, a spus Nata Levițchi, manager de proiect.

În acest an, Mămica Alăptează organizează 7 webinare gratuite și 8 live-uri cu specialiști în alăptare, medici și specialiști în babywearing, toate pentru a ajuta viitorii și actualii părinți, dar și pentru a oferi răspuns la întrebările ce îi macină.

„În cadrul săptămânii alăptării vom avea 7 webinare fantastice și absolut gratuite. Pentru că deseori ne confruntăm cu situațiile în care tinerele mame susțin că nu vor putea alăpta pentru că „nici mamele lor nu au putut alăpta”, am creat un webinar despre mituri în alăptare la care îl recomandăm să participe viitoarele și actualele mame împreună cu mamela și soacrele, nașele lor. Pentru că atunci când se naște un copil, relația dintre soți, inevitabil suferă schimbări – organizăm două webinare online despre relația dintre soți în familie după nașterea copilului și despre sex după naștere. Recomandăm cu încredere participarea ambilor parteneri în aceste seminare. Un alt subiect important în zilele noastre este cum să combini  jobul part-time, de acasă sau fulltime de la serviciu cu alăptarea, despre care vom vorbi la webinarul din 4 august.

Și pentru că ceea ce facem noi – este să ajutăm părinții aflați în impas  vom avea și un seminar pentru părinți care hrănesc copiii cu lapte praf parțial sau total și care vor să renunțe la hrana artificială și să revină la alăptare. Acest proces este unul anevoios, care necesită multă dârzenie din partea familiei, dar nu și imposibil și sutele de femei pe care am reușit să le ajutăm în această situație – sunt cea mai bună confirmare”, a mai spus Nata Levițchi, manager de proiect.

Toate evenimentele sunt gratuite grație susținerii partenerilor: Ușastîi Neani, Sanosan Moldova, preparatele Viburcol, vitaminele Elevit, magazinul Mam & Me, proiectul FitMami dar și partenerii informaționali: portalul pentru femei EA.md, comunitățile: Ask a Mom, Dear Woman, Târgul Mămicilor Fermecate și Comunitatea Mămicilor și a Graviduțelor.

Mămica Alăptează este primul proiect social non-guvernamental din Republica Moldova menit să promoveze alăptarea și să ofere informații corecte, bazate pe cercetările științifice despre îngrijirea copiilor, modul de viață al mamei care alăptează, diversificarea alimentară, încetarea blândă a alăptării, relații în familie, pregătire pentru naștere și multe alte teme conexe.

Timp de 5 ani au fost organizate 5 Săptămâni Mondiale ale Alăptării la Chișinău cu seminare în centrele raionale din Moldova, s-a făcut voluntariat în maternități pentru a oferi suport informațional lăuzelor, au fost organizate sute de seminare și consultați mii de părinți.