Pandemia de coronavirus nu înregistrează regrese mari pe țară, deci grădinițele nu se vor redeschide de la 1 august! Despre acest lucru ne este clar deja, de câteva săptămâni. Când însă guvernul analizează redeschiderea instituțiilor de învățământ timpuriu, încă nu se știe concret. Despre aceasta a vorbit premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

„Omenirea va trebui cumva să se adapteze la această nouă circumstanță a vieții. Trebuie să luăm în considerare acest factor în activitățile noastre cotidiene și aici mă refer și la economie, și la sociale, și educație, peste tot. Noi trebuie să înțelegem că odată având această durere de cap, dar de fapt este ceva mai complicat, noi trebuie să ne adaptăm la realitățile noi. Din ceea ce vedem, deși avem diminuare, ea nu este cea pe care ne-o dorim, de aceea starea de urgență va fi prelungită. Nu vom putea deschide grădinițele de la 1 august, deja este clar, dar pregătim terenul pentru 1 septembrie ca să redeschidem și grădinițele, și școlile. Lucrăm la acele scheme de organizare a procesului educațional în școli de la 1 septembrie”, a declarat Ion Chicu.

Ulterior, deputații PAS au cerut Guvernului un plan concret de redeschidere a grădinițelor de la 10 august. La fel, ei solicită ca până pe data de 31 iulie, autoritățile să prezinte un ghid cu instrucțiuni clare și un proiect privind alocarea surselor financiare în acest scop, scrie AGORA.

„De ce în alte state au putut fi găsite și aplicate, iar la noi nu? Au trecut atâtea luni și noi nu am văzut un plan, un ghid, care să prevadă recomandări clare cu privire atât la curățarea și dezinfectarea spațiilor, cadrele didactice, prevederi clare privind responsabilitățile. Vrem să atenționăm că este nevoie de alocat surse financiare pentru redeschiderea grădinițelor. Fracțiunea parlamentară cere ca până la data de 31 iulie să vină cu un plan concret de acțiuni, un ghid detaliat cu instrucțiuni și un proiect de alocare a surselor financiare”, a declarat deputata PAS, Doina Gherman.

În același timp, la Moldexpo, autoritățile au deschis încă un centru de triere a persoanelor infectate cu COVID-19, pentru că primul nu mai făcea față situației.