Ieri la Chișinău, cât și în alte 45 de localități din 14 raioane ale țării s-a celebrat „Ziua Portului Popular”.  Decretată acum 3 ani la inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, și având drept scop promovarea costumului tradițional autentic și asigurarea continuității acestuia, ca simbol identitar, această zi nu a fost aleasă întâmplător, deoarece coincide cu Ziua Universală a Iei.

Cea mai de amploare manifestare s-a desfășurat la Palatul Republicii. Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a remarcat interesul crescând al publicului autohton, dar și al celui străin față de tradițiile și valorile noastre culturale, mulțumindu-le totodată partenerilor pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului.

Vezi și: Cele mai frumoase ii au fost la Ospățul Sânzienelor! Vezi primele imagini de la eveniment

„Iată că deja al treilea an consecutiv ne adunăm să cinstim costumul nostru tradițional. Mă bucură prezența tot mai numeroasă a reprezentanților diferitor etnii, dar și generații. Este foarte important ca tinerii să îndrăgească și să transmită mai departe mesajul de iubire și de măiestrie al strămoșilor noștri”, a declarat oficialul.

Un cuvânt de salut a adresat și E.S. Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, care a menționat că în acest an sărbătoarea coincide cu Ziua Universală a Iei, ceea ce constituie un bun prilej pentru promovarea valorilor culturale comune ale celor două state. Ediția 2018 a Zilei Naționale a Portului Popular a cuprins trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete și costumul modern inspirat din cel tradițional, având drept scop valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Pe durata evenimentului au evoluat artişti profesionişti și colective folclorice, precum Orchestra națională de muzică populară „Lăutarii”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros; Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”, dirijor Petre Neamțu; colectivele folclorice ,,Romanița” și ,,Vălenașii”; Corul popular din Tvardița, Ioana Căpraru, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, Nica Dudca, Viorica Moraru, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz etc. Repertoriul inedit al lui Alex Calancea Band & „Lupii” a creat o atmosferă incendiară, spre deliciul publicului spectator.

Totodată, în cadrul festivității au avut loc defilări de modă ale colecțiilor vestimentare realizate de designerii Oxana Munteanu, Alina Bradu, membrele clubului „Șezătoare Basarabia”, studenții și profesorii Facultății de Arte Plastice și Design Vestimentar a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, iar oaspeții au avut ocazia să participe la diverse ateliere de creaţie, inclusiv pentru copii, organizate de Casa Portului Popular „Casa Cristea”, Complexul de meșteșuguri „Arta rustică” și grupul „Șezătoare Basarabia”.

 

În spațiul adiacent Palatului Republicii a fost organizat un program cultural susținut de formații artistice de amatori din republică, iarmarocul meșterilor populari cu participarea a cca 90 de membri ai Uniunii Meșterilor Populari din Moldova și un atelier de preparare a bucatelor tradiționale.

 

De asemenea, Ziua Națională a Portului Popular a avut ecouri și în teritoriu. Astfel, în 45 de localități din 14 raioane ale țării, inclusiv în UTA Găgăuzia, s-au desfășurat activități culturale care au pus în valoare modelele zonale și locale ale portului popular, bogăția ornamentelor și stilurilor diverse de broderie, precum și târguri de artizanat și bucătărie tradițională.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Programul de Competitivitate în Moldova susținut de USAID Moldova și Guvernul Suediei și Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu” de la Chișinău.

Foto: Constantin Grigoriță