Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) marchează un moment crucial în dezvoltarea economică a țării, aducând atât oportunități promițătoare, cât și provocări semnificative.

Exporturile și integrarea economică

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în anul 2023 au totalizat 2646,8 milioane dolari SUA (cu 4,3% mai mult, comparativ cu anul 2022), deținând o pondere de 65,4% în total exporturi, cu 6,8 puncte procentuale mai mult, față de anul 2022.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI în anul 2023 au avut o valoare de 896,9 milioane dolari SUA (cu 14,0% mai puțin, în raport cu anul 2022), care echivalează cu o cotă de 22,1% în total exporturi, în scădere cu 2,0 puncte procentuale, comparativ cu anul 2022.

Sursa: statistica.gov.md

Aceste date reflectă o integrare profundă a economiei moldovenești în economia europeană, înlocuind CSI ca principal partener comercial.

Factori determinanți în schimbările comerciale

Veaceslav Ioniță, expert economic și fost președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, subliniază că transformările semnificative în comerțul extern al Moldovei sunt generate de o combinație complexă de factori.

În trecut, comerțul Republicii Moldova cu UE era destul de slab. Totuși, situația s-a schimbat radical după 2006, când embargoul impus de Rusia asupra vinurilor moldovenești a forțat Moldova să caute noi piețe, în special în UE. După semnarea Acordului de Asociere cu UE în 2014, exporturile moldovenești au crescut semnificativ, în contextul crizei din Ucraina și al roadei agricole bogate din 2021, afirmă Ioniță.

Perspective de investiții și locuri de muncă

Ioniță afirmă că dacă Republica Moldova abordează cu seriozitate și dedicare procesul de aderare și integrare europeană, respectând cerințele și evitând utilizarea acestui proces în scopuri politice sau electorale, țara va putea atrage anual investiții de zeci de miliarde de lei.

Dacă mergem pe varianta optimistă, Republica Moldova va beneficia de un suport enorm de transformare, care poate să oscileze între 5-7% din Produsul Intern Brut sub formă de granturi și împrumuturi, pentru renovarea infrastructurii. Vorbim de investiții anuale, echivalente cu 30 miliarde de lei. Aceasta înseamnă zeci de mii de locuri de muncă noi create, doar pentru proiecte de infrastructură de anvergură.

Veaceslav Ioniță afirmă că dacă Republica Moldova rezolvă problemele de securitate și dezvoltă o viziune clară pentru integrarea europeană, ar putea reproduce succesul României:

Cu cât țara este mai slabă economic, cu atât efectul de aderare este mai puternic. Altfel spus, dacă unui milionar îi dai 1000 euro, nu-l vei face fericit. Dar dacă această sumă i-o oferi unei persoane cu venituri limitate, se poate întâmpla să-i triplezi încasările. Republica Moldova, dacă va repeta performanțele României și ale țărilor din Sud-Estul Europei, va înregistra o creștere de cel puțin 2 puncte procentuale la Produsul Intern Brut, în următorii zece ani, doar din cauza efectului de aderare la Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă creșterea imediată a investițiilor și generarea anuală a cel puțin 25.000 de locuri de muncă noi, menționează Veaceslav Ioniță.

Provocări ale aderării la UE

Ioniță subliniază, de asemenea, că aderarea la UE va aduce provocări semnificative pentru Republica Moldova:

Ca să devenim membri ai Uniunii Europene, noi avem nevoie să facem foarte multe reforme, dar avem nevoie să schimbăm tot ce înseamnă infrastructura noastră și instituțională, dar și infrastructura fizică. Țările care au aderat la Uniunea Europeană, efortul financiar pe care l-au depus ele ca să-și aducă infrastructura lor la un minim standard european însemna vreo 6% din PIB, anual. La noi ar trebui undeva vreo 10% din PIB și am să explic din ce cauză. În primul rând, infrastructura noastră a fost una cu mult mai slabă decât în vestul Europei socialiste, noi am avut cu mult mai puțin, noi am avut multe lucruri, să nu le dau acum, toată lumea mă crede, sper. Doi – noi n-am investit 30 de ani de zile în infrastructura noastră suficient, nici în apă, nici în canalizare, nici în drumuri, doar acum parcă s-a început a investi în drumuri, a spus Ioniță.

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă un punct de cotitură în dezvoltarea economică a țării. Beneficiile includ creșterea exporturilor, atragerea de investiții străine și crearea de locuri de muncă. Totuși, provocările legate de adaptarea la standardele europene și integrarea într-un spațiu economic competitiv trebuie gestionate cu atenție. Cu o planificare strategică, Moldova are potențialul de a valorifica aceste oportunități și de a continua să se dezvolte într-un mediu economic european dinamic.

Materialul face parte din campania de informare realizata de Egalfem in cadrul proiectului „Moldova Assist: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

Distribuie articolul: