Acceptarea tranzitului gazului către regiunea transnistreană, furnizat printr-un credit rusesc, menține Republica Moldova într-o stare de incertitudine. Nu există claritate asupra situației din următoarele 3-4 săptămâni, iar acest lucru alimentează narativul promovat de Federația Rusă privind o criză energetică nu doar în stânga Nistrului, ci pe întreg teritoriul țării, avertizează expertul IPRE Mihai Mogâldea.

 

Anume asta își dorește Rusia în contextul unui an electoral, ca fiecare cetățean din Republica Moldova să simtă că în țara noastră există o criză energetică, a adăugat expertul în cadrul emisiunii „Ora expertizei”, transmite  jurnal.md.

Roman Roșca, deputat PAS, a menționat că a aflat de decizia Tiraspolului de a renunța la asistența financiară a UE în sumă de 60 de milioane de euro abia ieri-dimineață.

„Această decizie a fost anunțată intenționat în ultimul moment ca Chișinăul să nu aibă posibilitatea de manevră și să accepte acest compromis, mai ales că și temperaturile sunt în scădere. Dacă am fi lăsat locuitorii de acolo fără căldură și energie, evident că pentru ei ar fi început iar această criză umanitară. Toate deciziile luate de autorități nu sunt în favoarea regimului de acolo, ci a celor peste 300.000 de cetățeni din regiunea transnistreană”, a declarat deputatul.

Fostul ambasador Iurie Reniță a subliniat că lucrurile prea mult se dramatizează când vorbim de gazul pentru raioanele de est ale Republicii Moldova.

„Evident că sunt cetățenii noștri și e firesc să manifestăm receptivitate, dar mai trebuie să fim raționali și pragmatici atunci când se iau decizii față de această parte a Republicii Moldova. Mă refer la vorbele premierului că a fost semnat un acord. Un acord poate fi semnat doar între state. În ce mod a semnat Rusia acest acord, cu cine? (…). Cred că suntem într-un moment de exces de generozitate vizavi de o zonă separatistă. Nu pedepsim cetățenii, e multă demagogie și din păcate aud și de la unii decidenți politici „catastrofă umanitară”, „tragedie”. Nu-i chiar așa, situația se exagerează și din păcate am nimerit în plasa asta propagandistică a Moscovei. Este o situație complicată, Chișinăul a oferit soluții. Nu doriți – suportați consecințele! Epoca de aur a Transnistriei trebuie să se termine civilizat și reintegrarea să se producă gradual economic, comercial și financiar”, a punctat fostul ambasador.

Mihai Mogâldea, expert IPRE, a adăugat că astăzi suntem într-o situație în care încă nu există o claritate cu privire la modul în care va fi furnizat gazul în stânga Nistrului peste 3-4 săptămâni.

„Acest fapt va alimenta în continuare această percepție inoculată de Federația Rusă că ar exista o criză energetică nu doar în stânga Nistrului, dar în întreaga țară. Indiferent că trăiești la Briceni, Cahul sau Varnița, mai aproape sau mai departe de regiunea transnistreană. Fiecare moldovean trebuie să simtă că în țara noastră e o criză energetică – asta își dorește Federația Rusă în contextul unui an electoral și asta va continua să promoveze prin toate mijloacele pe care le are în următoarea perioadă.

Avantajul ajutorului UE era că pentru o perioadă de trei luni de zile ar fi pus capăt acestei situații de incertitudine. Federația Rusă a reușit prin promovarea acestei soluții de livrare a gazului printr-un credit rusesc să perpetueze această situație de incertitudine care îi ajută din perspectiva dividendelor electorale pe actorii proruși de la Chișinău”, a spus expertul.

Distribuie articolul: