Partidele proruse și rețelele de influență coordonate de Federația Rusă reprezintă o amenințare serioasă la adresa democrației din R. Moldova. Acestea urmăresc să submineze statalitatea, să afecteze suveranitatea, să deturneze parcursul european al țării și să o readucă sub influența Moscovei.

 

Avertismentul a fost lansat de expertul în politici publice și securitate Andrei Curăraru, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1. Potrivit lui Curăraru, alegerile parlamentare din Republica Moldova riscă să se transforme într-o confruntare geopolitică cu miză regională, transmite moldova1.md.

Expertul susține că planurile grupărilor dirijate de Moscova sunt tot mai transparente, mai ales după declarațiile făcute la Congresul Blocului „Pobeda”, organizat weekendul trecut la Moscova de fugarul Ilan Șor.

„Măștile sunt scoase în cazul grupării Șor. Ei recunosc care sunt obiectivele lor și pentru ce au pierdut acele sume colosale în ultimele alegeri: vor renunțarea la statalitatea Republicii Moldova (prin colectarea de semnături în favoarea unei pretinse uniri cu Rusia – n.r.). (…) Am văzut asta și la Summitul economic de la Sankt-Petersburg: vor ca rubla să funcționeze în Republica Moldova, o uniune economică, vor ca politica externă a Republicii Moldova să fie determinată de Federația Rusă și prin asta, de fapt, o să devenim o colonie în coastele NATO”, a explicat Andrei Curăraru, la Moldova 1.

Potrivit expertului în probleme de securitate, Șor acționează ca intermediar al intereselor Moscovei, spălând bani rusești și folosindu-i inclusiv pentru a procura echipamente militare. „El se vede ca un „vicerege”, care să transforme țara noastră într-o zonă gri de insecuritate și o sursă sigură de soldați pentru armata rusească”, a spus expertul.

El a amintit, în context, faptul că unii lideri ai formațiunilor proruse sunt cercetați penal sau deja condamnați, însă finanțarea masivă rusă îi motivează să intervină în politica moldovenească.

Andrei Curăraru avertizează că posibila implicare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) pe teritoriul Republicii Moldova ar duce la pierderea completă a suveranității statului nostru. „Dacă am avea dislocate trupe ale ODKB pe teritoriul Republicii Moldova, am fi o „Transnistrie mare”. Vom fi controlați din exterior precum este și această pseudo-entitate transnistreană”, a punctat expertul.

Aceeași sursă a amintit de coruperea politică, schemă de care ar beneficia direct sau indirect mai multe persoane și entități politice din R. Moldova, inclusiv Victoria Furtună, afiliată grupării Șor, sau fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah.

În opinia lui Curăraru, în viitorul scrutin ar putea apărea cel puțin trei poli proruși: Blocul „Pentru Moldova”, asociat partidelor socialiștilor și comuniștilor; Blocul „Alternativa”, cu persoane implicate în acțiuni antiucrainene și legături cu serviciile speciale ruse; și Blocul „Pobeda”, coordonat de fugarul condamnat Ilan Șor. „Vedem și o tendință a Federației Ruse să-i facă pe acești politicieni să declare deschis că sunt proruși. S-ar putea să avem surprize”, a conchis Andrei Curăraru.

Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie 2025 și atât autoritățile de la Chișinău, cât și cele de la Bruxelles, precum și experții în probleme de securitate atenționează asupra noi tentative ale Federației Ruse de a influența rezultatele scrutinului, pentru a împiedica parcursul european al R. Moldova. Totodată, șapte partide politice ar putea să-și suspende activitatea din cauza finanțărilor ilegale și a corupției electorale.

Distribuie articolul: