Economistul Veaceslav Ioniță estimează că o familie cu venituri medii ar avea nevoie de 14 ani de muncă pentru a achiziționa un apartament cu două camere în Chișinău, potrivit unui interviu acordat jurnalistei Leanca Lașco-Rață.

 

Expertul susține că, deși prețul locuințelor va continua să crească, piața imobiliară se va stabiliza, iar ritmul de creștere va fi mai lent în raport cu majorarea salariilor, astfel că locuințele vor deveni mai accesibile, transmite moldova1.md.

„În ultimii ani, costurile din construcții au crescut enorm. Prețurile în construcții sunt de trei ori mai mari decât acum 15 ani. Tot ce făceai în 2010 cu o sută de euro, acum costă 360. Abia acum, în Chișinău, începe să se facă ordine pe piața imobiliară. Mulți ani, în centrul orașului, se găseau bucăți de teren între două clădiri, unde se construia încă una. Orașul a fost mutilat. Acum, firmele au venit cu proiecte imobiliare mari și bune. Se iau zone din câmp și se construiește ceva nou, sau se iau clădiri vechi și se restaurează.”

Economistul susține că alte motive pentru care prețurile sunt mari la locuințe sunt raportul între cerere și ofertă, dar și migrația internă.

„Recensământul a demonstrat că, în zece ani, în Chișinău au venit 150.000 de oameni. În următorii zece ani, populația va migra mai agresiv spre Chișinău, deoarece șansa de a găsi un loc de muncă este de 15 ori mai mare. Ei trebuie să găsească undeva să trăiască: fie cumpără, fie stau în chirie. Să stai în chirie sau să cumperi un apartament este scump, dar este cu mult mai ușor decât acum 15 ani. Există o cerere mare pentru apartamente cumpărate în scopuri investiționale. Dacă acum îți trebuie 14 ani, în viitor vom ajunge la zece ani. Poate ajungem la șapte ani, așa cum se întâmplă în Europa. Prețurile vor continua să crească, însă mai lent decât salariile noastre.”

În 2024, prețul mediu pentru un metru pătrat la locuințele din capitală a fost de 1.500 de euro, iar cererea depășește cu mult oferta. Chiar dacă în luna aprilie va intra în vigoare Legea privind limitarea plăților în numerar la bunuri mai scumpe de 80.000 de euro, acest aspect nu va reduce numărul contractelor de vânzare-cumpărare, constată experții imobiliari, care spun că cererea mare și oferta mică nu reduce avântul moldovenilor de a avea propria locuință.

Distribuie articolul: