În peste 30 de ani de independență, Republica Moldova s-a aflat la cheremul unui singur furnizor de gaze – Gazprom. Gigantul rus a stabilit mereu propriile reguli de joc, indiferent cine conducea guvernele de la Chișinău. Am plătit pentru gazele rusești mai mult decât alții. Mai grav e că Republica Moldova a avut alternative pentru a importa gaze mai ieftine, dar când părea că monopolul Gazpromului cade, cineva sabota întregul proces, potrivit jurnal.md.

Vorbim despre documente exclusive, care au ajuns în posesia Jurnal TV și care arată că în anul 2006, Guvernul de la Chișinău a semnat un „Protocol de Intenții”, pentru a importa gaze naturale din Kazahstan, la un preț de două ori mai mic decât cel impus de ruși.

Peste noapte, Chișinăul a dat cu piciorul într-un contract pe termen lung, care oferea posibilitatea de a cumpăra gaze ieftine. Înțelegerea ar fi căzut din cauza unei scrisori, pe care i-a expediat-o fostul președinte Vladimir Voronin, fostului lider kazah, Nursultan Nazarbaev.

Printre documentele obținute de Jurnal TV este „Protocolul de Intenții”, semnat pe 15 martie 2006 de către Vladimir Antosii, pe atunci ministrul Industriei și Infrastructurii în Guvernul Tarlev, și omul de afaceri Anatol Stati, președintele „Ascom Grup”. Acest document prevedea că „Ascom Grup”, care de mai mulți ani exploata zăcăminte de hidrocarburi în Kazahstan, să extragă gaze naturale din această țară pentru a fi livrate și vândute Republicii Moldova.

Prețul la extragere urma să fie de 50 de dolari mia de metri cubi de gaze, la care să se mai adauge 26 de dolari pentru costurile de transport. Contractul urmă să fie valabil până în anul 2018 și ar fi permis livrarea în Republica Moldova a trei miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar fi asigurat consumul integral anual.

Mai mult, documentul prevedea și încheierea unui acord interguvernamental între Chișinău și București pentru crearea unor rezerve de gaze și depozitarea lor în România. După ce a fost semnat „Protocolul de Intenții”, urma să fie semnat și contractul cu „Ascum Grup”, iar livrările de gaze din Kazhstan urmau să înceapă în câteva luni, în trimestrul doi al anului 2006.

Procesul ar fi fost coordonat și în cadrul unei întâlniri între reprezentanții Republicii Moldova, cei ai „Ascom Grup” și conducerea Gazprom, deoarece tranzitul gazelor kazahe urma să aibă loc inclusiv prin Rusia. Întregul proces a fost însă abandonat. Mai târziu, vicepreședintele Gazprom, Alexandr Riazanov, ar fi invocat faptul că anume Vladimir Voronin nu a fost de acord cu acest proiect.

Un alt document obținut de Jurnal TV este o scrisoare semnată de Vladimir Voronin pe 6 octombrie 2008, adresată liderului kazah, Nursultan Nazarbaev. În mesajul său, Voronin îi comunica lui Nazarbaev că preșdintele „Ascom Grup”, Anatol Stati, care activează în Kazahstan, nu este un om de afaceri de bună credință și finanțează formațiuni politice de opoziție de la Chișinău.

Ulterior, Nazarbaev a dispus ca autoritățile kazahe să verifice activitatea companiei lui Anatol Stati. De altfel, în anii următori, proprietățile și instalațiile tehnice ale „Ascom Grup” din Kazahastan au fost naționalizate, iar Anatol Stati a fost acuzat de fraude. Compania acestuia se află și acum în proces de judecată (prin tribunalele internaționale) cu autoritățile din Kazahstan.

De notat că în timp ce Chișinăul a ratat, în 2006, posibilitatea de a importa gaze naturale kazahe la un preț total de 76 de dolari mia de metri cubi, Gazpromul deja ridicase prețul pentru consumatorii din Republica Moldova la 160 de dolari mia de metri cubi.

Potrivit expertului în energetică Tudor Șoitu, în cei peste 30 de ani de independență niciun guvern de aici nu s-a îngrijit de securitatea energetică a Republicii Moldova. Dimpotrivă, cei de la guvernare au subminat constant orice posibilitate de a ieși de sub dominația gigantului rus, Gazprom. Asta pentru că în 2006 a fost ratat un contract, care ne-ar fi putut oferi un tarif avantajos nu doar în acel an, dar și în următorii cel puțin 12 ani.

“Prin ce este bun acest protocol? În primul rând, prevedea pe un termen foarte lung aprovizionarea cu gaze. În al doilea rând, noi doar în anul 2006 aveam 160 de dolari, iar din 2007, 2008, 2009, 2011 am ajuns la 400 de dolari. Mai mult decât atât, Republica Kazahstan niciodată nu ar fi livrat gaze către Transnistria fără ca gazele să fie achitate. Astăzi nu s-ar fi adunat acele 8 miliarde de dolari care are datorie Transnistria față de Gazprom”, a spus Tudor Șoitu, expert în energetică.

L-am întrebat pe Tudor Șoitu cât ar fi economisit Republica Moldova și consumatorii de aici, din 2006 până în 2016, dacă ar fi fost valorificată oportunitatea de a importa gaze din Kazahstan la prețuri mai mici decât cele oferite de Gazprom? ”Peste două miliarde 500 de milioane de dolari!”, ne-a răspuns expertul.

TUDOR ȘOITU, expert în energetică: “Dacă punem cap la cap toate, doar conform protocolului, toate crimele economice săvârșite de clanul lui Voronin, Republica Moldova s-ar fi aflat, din punct de vedere economic, într-o altă situație și întâmpina situația aceasta cu scumpirea gazelor pe tot continentul european cu o altă putere economică”, a mai adăugat spus Tudor Șoitu.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: