O eventuală înțelegere între SUA și Federația Rusă, în lipsa unui acord direct cu Kievul, riscă să submineze nu doar ordinea internațională, ci și securitatea statelor din vecinătatea estică a UE”. Expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, a explicat că impunerea unei păci de către marile puteri ar reprezenta un precedent periculos pentru revizuirea frontierelor prin forță, cu impact regional, inclusiv asupra Republicii Moldova.

„Încheierea unei păci în termeni rusești pune în pericol nu numai Republica Moldova, dar și România și alte state partenere ale Chișinăului (…) Acceptarea oficială a anexării Crimeei ar deschide „cutia Pandorei”, generând un precedent care ar putea reaprinde conflicte înghețate din regiune și submina securitatea statelor din vecinătatea estică a UE”, a declarat Mihai Isac, transmite moldova1.md.

Expertul reamintește că „războiul nu a început în 2022, ci în 2014, prin anexarea ilegală a Crimeei”, și avertizează că acceptarea formală a acestei anexări ar genera un efect de domino la nivel global. „Dacă Ucraina va accepta cedarea Crimeei, cutia Pandorei va fi deschisă. Această decizie ar duce la reaprinderea a zeci de focare de război în întreaga lume”.

„Orice negociere despre Ucraina fără participarea directă a Ucrainei este sortită pieirii”, susține Mihai Isac, subliniind că eforturile diplomatice internaționale nu pot exclude principala parte afectată. Potrivit acestuia, armata ucraineană și poporul ucrainean „au pierdut mult prea multe pentru ca Ucraina să accepte așa ușor aceste cedări teritoriale”.

Expertul atrage atenția și asupra modului în care administrația americană condusă de Donald Trump ar putea grăbi artificial procesul de negociere, într-un gest electoral.

„Vedem aceste presiuni din partea președintelui Trump de a obține o formă de încetare a focului, chiar dacă nu va fi pe termen lung, tocmai pentru a respecta promisiunea făcută electoratului american că va încheia cât mai repede războiul din Ucraina.”

O asemenea abordare, spune Isac, poate fi exploatată de diplomația rusă, care „profită de graba cu care Statele Unite ar dori să soluționeze conflictul”, în condițiile în care Vladimir Putin mizează pe obținerea unor concesii strategice în lipsa unui sprijin internațional consolidat pentru Kiev.

Potrivit expertului, încheierea unei păci în termeni impuși de Moscova nu ar însemna sfârșitul conflictului, ci doar validarea unei politici de forță care poate avea efecte directe asupra Republicii Moldova. „Procesul de imperializare a politicii externe a Federației Ruse pune în pericol nu numai Republica Moldova, dar și România și alte state partenere ale Chișinăului”.

 

Distribuie articolul: