Un tânăr a mers cu soția la un seminar despre cum pot fi ajutate victimele traficului de ființe umane, dar asta e o altă poveste. La acel seminar, moderatorul a întrebat publicul care este principala cauză a divorțurilor. Fără să stea mult pe gânduri Derek Harvey a răspuns:  „Sexul, banii și comunicarea”. 

„Greșit”, a zis moderatorul. „Acestea sunt simptomele adevăratei probleme. Adevăratul motiv al divorțurilor sunt…așteptările neîmplinite. Iar acestea sunt ucigașul familiei”. 

Așteptările neîmplinite sunt o problemă nu doar în căsnicie, dar și în alte relații, inclusiv la locul de muncă. Există însă o soluție: observarea. Derek vine cu o ecuație: așteptările-observarea-frustrarea.

AȘTEPTĂRILE. Atunci când vin acasă după o zi lungă de muncă am așteptarea că soția mea a pregătit deja cina și este gata să ne așezăm la masă să mâncăm. Ea va purta un șorț fără pete, la cât de perfectă este, și părul ei va fi perfect aranjat.  Între timp, fiica mea de 16 luni va sta lângă ea în scăunelul ei și va folosi tacâmurile, fără a da pe alături, ceea ce va face curățenia de după cină o procedură simplă. După ce vom termina de mâncat, vom merge la o plimbare.

OBSERVAREA. Eu vin de la serviciu cu o întârziere de 30 de minute și văd că nimic nu a fost pregătit. Mai mult, soția nici nu a început să pregătească cina. Copilul meu strigă din toți plămânii: „Mai mult, te rog, mâncare!” Îmi caut soția și o găsesc lucrând la un proiect de design, încercând să reușească să îl încheie la termenul stabilit, deși tehnic vorbind, termenul a fost depășit. Când o întreb ce vom avea la cină, ea mă privește cu ochi obosiți, clar extenuată de la multă muncă, așa cum numai o mamă care muncește la distanță poate fi. Îmi iau copilul în brațe și mă îndrept spre bucătărie unde nu găsesc o abundență de produse alimentare. Fiind unicul bucătar-șef rămas în familie în momentul respectiv, îmi arunc ochii spre pâine și cașcaval. „Cașcaval prăjit!”, exclam eu. Îi dau fetei sos de mere și mă apuc de gătit tartine cu cașcaval. Toată lumea mănâncă. În bucătărie rămâne haos. Eu și soția mea sărim pe canapea și evităm contactul vizual, ca să evităm să ne oferim voluntari pentru curățenie în bucătărie.

FRUSTRAREA. Antonio Banderas spunea: „Așteptarea este mama frustrării.” În viață, avem deseori așteptări care nu sunt împlinite. Deseori, prin urmare, suntem frustrați din cauza asta. Dar nu trebuie să fim! Iată soluția la toate problemele: lăsați observarea să preceadă așteptarea. Punct.

Cu alte cuvinte, lăsați-vă duși de val, urmați cursul lucrurilor. Unii ar spune să nu aveți deloc așteptări, dar eu nu aș merge atât de departe. Eu cred că așteptările sănătoase, realiste, comunicate, sunt bune. E bine să tinzi spre împlinirea lor. Dar în situația în care așteptările nu sunt împlinite, lăsați observațiile să conducă. Renunțați la așteptări și înfruntați realitatea, încercând să luați ce e mai bun din situația respectivă.

Derek Harvey este scriitor și muzician. Anterior, a fost pastor, antrenor financiar, compozitor și apărătorul persoanelor vulnerabile. El scrie și susține seminare în SUA despre cum poți câștiga influență, devenind un bun lider. 

 Sursa: derekharvey.me