Statutul de țară candidată la aderare ar trebui să determine Republica Moldova să folosească o retorică mult mai fermă în raport cu Federația Rusă și să ajute mai mult Ucraina. O spune fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, potrivit căruia meritul obținerii statutului de candidat aparține Ucrainei care rezistă eroic în fața agresiunii militare ruse. În același timp, reprezentanții Ministerului Apărării spun că autoritățile analizează minuțios evoluțiile războiului din țara vecină, iar în eventualitatea în care va fi lovită regiunea Odessa, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru un nou val de refugiați.

Ex-ministrul apărării Anatol Șalaru califică vizita președintelui Maia Sandu la Kiev drept una care s-a lăsat mult așteptată și care ar trebui să pună bazele unor relații noi de prietenie și bună vecinătate Republica Moldova – Ucraina. Potrivit lui Șalaru, noul statut al Republicii Moldova determină Chișinăul să se alinieze retoricii europene în raport cu Federația Rusă, să renunțe la CSI și la paravanul neutralității, transmite ipn.md.

„Partea ucraineană demult a așteptat această vizită, dar noi ne-am acoperit cu neutralitatea și cu alte probleme precum că Rusia ne va tăia gazul. Ucrainenii și-au tot manifestat nemulțumirea față de Republica Moldova, față de frica și lașitatea de care a dat dovadă guvernarea de la Chișinău. Sperăm că odată cu obținerea statutului de candidat la aderare se va schimba și retorica de la Chișinău, se va prinde la curaj, acum noi trebuie să fim la unison cu țările Uniunii Europene, trebuie să renunțăm și la această neutralitate idioată, trebuie să renunțăm la CSI. Noi am obținut acest statut datorită Ucrainei, dacă Ucraina nu rezista, nu am fi fost noi astăzi candidați la aderare. Sper să fim în rând cu țările UE care acordă ajutor semnificativ. Sigur, noi nu avem bani și armament pentru Ucraina, dar avem coridoare de tranzit. Ca să nu spunem că suntem lași și fricoși, spunem că suntem neutri. Sper că această retorică ține de trecut”, a spus Anatol Șalaru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În contextul războiului din Ucraina, reprezentanții Ministerului Apărării spun că riscul unui atac militar al Rusiei asupra Republicii Moldova este deocamdată unul redus. Totuși, subiectul modernizării și dotării Armatei Naționale cu tehnică militară modernă rămâne unul actual.

„Noi credem că există riscuri, însă la moment, ele sunt de intensitate scăzută, pentru că forțele armate ale Federației Ruse sunt preocupate de regiunea de est, Donbass. Noi analizăm aspectele de logistică și ele ne determină să catalogăm acest risc drept unul scăzut. Dacă va fi lovită regiunea Odessa și Nicolaev, putem să ne așteptăm la un val de refugiați de până la jumătate de milion. Dacă ne referim la componenta militară, nu este vorba de înarmare. Noi nu ne înarmăm, noi modernizăm. Avem echipamente de tip sovietic, produse în anii 60-70, ele sunt specifice strategiilor din secolul XX, dar planul de modernizarea a Armatei Naționale prevede până în anul 2030 reechiparea armatei”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării, Valeriu Mija.

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale de la izbucnirea războiului din Ucraina, 475 mii de refugiați au intrat în Republica Moldova și circa 75 mii se află în continuare în țara noastră.

Distribuie articolul: