Eu sunt Malala este povestea cutremurătoare a unei familii din Pakistan, care caută să construiască un viitor pentru copiilor lor. Lupta pentru educație, curajului ieșit din comun al unor părinți care-și iubesc nespus fata, într-o lume ce oferă totul fiilor, precum contextul istoric dezolant al povestii – toate-s zguduitoare și didactice.

Eu sunt Malala este povestea reală a unei fete originare din Pakistanul contemporan, cu o istorie de viață frapantă. Totul începe atunci când Malala Yousafzai își cere de la talibani dreptul la o viață liberă, la educație, atunci când aceștia au ocupă Valea Swat din Pakistan. În semn de răzbunare față de îndrăzneala ei, Malala este împușcată în cap în timp ce se întorce cu autobuzul de la școală. A supraviețuit însă acestei răni. Astfel, neavând nici 16 ani, Malala devine un simbol al protestului pașnic și cea mai tânără favorită la premiul Nobel pentru pace.

Malala este o fata ce a moștenit un puternic spirit activist de la tatăl său, care era obsedat de educație, construind școli pe bani proprii și luptându-se cu sistemul care îi punea numai piedici. De aici a apărut și pasiunea Malalei pentru educație și învățătură, scopul ei fiind acela de a fi printre cei mai buni la școală, chiar dacă regimul se opunea instruirii fetelor.

Vocea Malalei s-a făcut puternic auzită și dincolo de granițele Pakistanului. Acest lucru i-a deranjat în mod evident pe talibani, dar și pe politicienii pakistanezi. Protagonista vorbește în această carte foarte mult despre istoria Pakistanului, așează foarte bine lucrurile în context și le analizează la rece.

Eu sunt Malala e o lecție dură de curaj. Însă lupta pentru drepturile femeilor în Pakistan nu s-a încheiat odată cu finalizarea povestii din carte…

Distribuie articolul: