Ziua Mondială a Sărutului este sărbătorită anual în data de 6 iulie. Această practică a luat naștere în Regatul Unit, fiind adoptată la nivel mondial la începutul anilor 2000. Este o sărbătoare neoficială, care devine din ce în ce mai populară, care celebrează relația specială și afecțiunea dintre două persoane, amintindu-ne cât de plăcut este să-ți săruți partenerul. Astăzi, venim cu câteva curiozități privind procesele care au loc în corp atunci când sărutăm pe cineva.

Sărutul – chiar și atunci când împarți pupici familiei și prietenilor tăi – are numeroase beneficii mentale și fizice. Iată ce spune știința:

1. Crește hormonul fericirii

Sărutul îți determină creierul să elibereze un cocktail de substanțe care te fac să te simți atât de bine, „apăsând” pe centrele de plăcere ale creierului. Aceste substanțe chimice includ oxitocina, dopamina și serotonina, care vă pot face să vă simțiți euforici, stimulând sentimentul de afecțiune și legătură. De asemenea, scade nivelul cortizolului (hormonul stresului).

2. Face legătura dintre voi și mai strânsă

Oxitocina numită și „hormonul dragostei” este o substanță chimică strâns legată de atașamentul față de partener. Eliberarea oxitocinei, în momentul sărutului, dezvoltă sentimentele de afecțiune și atașament. Sărutându-ți partenerul, îmbunătățești nivelul de satisfacție în relație, aceasta fiind o practică deosebit de importantă pentru o relație pe termen lung.

3. Sărutul are un impact major asupra stimei de sine

Sărutul reduce nivelul cortizolului, astfel îmbunătățind sentimentul de auto-valoare. În urma unui studiu din 2016 cercetătorii au constatat că participanții care nu erau mulțumiți de aspectul lor fizic aveau niveluri mai ridicate de cortizol.

4. Reduce nivelul de stres

Apropo de cortizol, sărutul scade nivelul de cortizol și, respectiv, stresul. Sărutul și alte interacțiuni afectuoase, cum ar fi îmbrățișarea și cuvintele „Te iubesc”, influențează procesele fiziologice legate de gestionarea stresului.

5. Reduce anxietatea

Pe lângă faptul că reduce stresul, ne face să ne simțim mai relaxați și ne dă o stare de bine, sărutul poate ajuta la scăderea nivelului de anxietate.

6. Stimulează imunitatea

Un studiu raportat în revista Medical Hypotheses spune că sărutul poate crește imunitatea unei femei împotriva Cytomegalovirusului. Cytomegalovirusul, care se transmite prin sânge, lichide sau organe transplantate, poate provoca orbirea copiilor și alte defecte congenitale dacă mama este purtătoare în timpul sarcinii. În rest, microbul este relativ inofensiv pentru adulți. S-a crezut mult timp că sărutul este o modalitate de transmitere a microbilor și, astfel, de întărire a apărării organismului, așa că, prin urmare, poate fi sănătos să ne sărutăm în fiecare zi.

7. Reduce tensiunea arterială

Sărutul crește ritmul cardiac într-un mod care îți dilată vasele sangvine. Când se întâmplă acest lucru, fluxul sanguin crește și provoacă o scădere imediată a tensiunii arteriale. Deci, asta înseamnă că sărutul este bun pentru inimă, la propriu și la figurat!

8. Ameliorează crampele menstruale și durerile de cap

Efectul vaselor sangvine dilatate și creșterea fluxului sanguin pot ajuta la ameliorarea crampelor menstruale. La fel acționează atunci când ne doare capul. Sărutul vă poate ajuta, de asemenea, să preveniți durerile de cap prin scăderea stresului, care este un factor de declanșare cunoscut al durerii de cap.

9. Mai puține reacții alergice

S-a demonstrat că sărutul oferă o ușurare semnificativă față de urticarie și alte semne de reacție alergică asociate cu polenul și acarienii de praf de uz casnic. Stresul agravează și reacțiile alergice, astfel încât efectul sărutului asupra stresului poate reduce și răspunsul alergic în acest fel.

10. Scade nivelul colesterolului

Un studiu din 2009 a constatat că, cuplurile care au crescut frecvența sărutărilor au cunoscut o îmbunătățire a indicilor colesterolului total seric. Menținerea colesterolului sub control scade riscul apariției mai multor boli, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

11. Te ajută să-ți alegi partenerul ideal

Un studiu din 2013 a constatat că sărutul este un „instrument de evaluare a partenerului”. Atunci când săruți pe cineva, îl poți auzi, vedea și simți cu adevărat. Așa că sărutul nu este doar un sărut. Este un anunț profund despre cine ești, ce vrei și ce poți oferi. Prin urmare, sărutul poate fi benefic pentru relația ta, deoarece te poate aduce pe tine și pe partenerul tău mai aproape unul de celălalt dacă aveți o conexiune puternică prin sărut.

Alți cercetători remarcă faptul că sărutul este modul în care biologia determină cu cine din natură ești cel mai compatibil din punct de vedere genetic.

„În momentul sărutului, există mecanisme bine conectate care evaluează sănătatea, starea de reproducere și compatibilitatea genetică”, spune Gordon G. Gallup Jr. profesor de psihologie evoluționistă la Universitatea de Stat din New York, la Albany.

12. Îți „antrenează” mușchii faciali și arde calorii.

În momentul sărutului, sunt implicați de la 2 și până la 34 de mușchi faciali. Săruturile frecvente acționează ca un antrenament pentru față – și gât! Acest lucru vă poate ajuta să vă întăriți mușchii feței. Lucrul la mușchii feței poate crește, de asemenea, producția de colagen, ceea ce contribuie la o piele mai fermă, cu aspect mai tânăr.

Utilizarea acestor mușchi duce la arderea caloriilor. Puteți arde de la 2 la 26 de calorii pe minut, în funcție de cât de pasional vă sărutați. Este posibil să nu fie cel mai bun regim de antrenament dacă încercați să pierdeți în greutate, dar sigur este cel mai plăcut!

Voi cât de des vă sărutați / antrenați?

Sursa: healthline.com

Foto: Pexels.com