Când este vorba despre consumul de ouă, la general, părerile sunt foarte împărțite. Pe perioada a mai multor zeci de ani, au ieșit tot felul de studii și cercetări despre faptul dacă consumul de ouă este asociat sau nu cu boli de inimă și creșterea colesterolului. Unele studii au arătat că acesta este dăunător, altele că un ou pe zi nu aduce daune sănătății. Nutriționista Lilia Rața ne-a oferit un interviu la acest subiect.

„Pănă când consider moderația și postul periodic este cea mai optimă soluție. Dar, oul crud este benefic sau nu? Fiecare are ritualul său în creșterea imunității, iar consumul de ouă crude ar fi o practică des întâlnită. Până descoasem acest aspect, să vedem ce substanțe conține un ou crud:

– Albuș, care este proteină.

– Gălbenuș care este sursă de grăsime, colesterol, vitamine, minerale, antioxidanți.

Anume gălbenușul oferă oului valoare nutrițională mare. Oul este considerat un superaliment din moment ce conține gamă variată de nutrienți”, afirmă nutriționista.

Ouăle crude sunt, de asemenea, bogate în luteină și zeaxantină. Acești antioxidanți importanți vă protejează ochii și vă pot reduce riscul de boli oculare legate de vârstă. Aproape toți acești nutrienți sunt concentrați în gălbenuș. Albușul de ou constă în cea mai mare parte din proteine.

„În gălbenușul de ou se găsesc toate vitaminele necesare un om, în afară de Vitamina C (din acest motiv, vă recomand să asociați mereu oul cu niște legume crude, sau suc de lămâie). Când gălbenușul este pregătit tare, grăsimile se oxidează și devin mai puțin benefice. Gălbenușul conține cantitate semnificativă de colesterol. În mediu un ou mare oferă peste 70% din doza zilnică recomandată. La fel, alte vitamine din gălbenuș se distrug parțial la prepararea termică. Dacă se consumă ouă tari ocazional nu este nici un pericol de a face deficit de vitamine și minerale. Gălbenușul este mai bine să fie mâncat moale”, menționează Lilia Rața.

Ouăle sunt una dintre cele mai bune surse de proteine animale. Conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali. Din acest motiv, acestea sunt denumite surse de proteine „complete”.

Ce este cu albușul?

„Albușul este proteină pură, doar că în stare crudă albușul conține o substanță numită avidină, care împiedică digerarea normală a proteinei din albuș și inhibă obsorbția Vitaminei H (Biotină). În urma preparării termice această albumină (avidină) este neutralizată și albușul devine digerabil. Proteinele din oul gătit sunt mai ușor asimilate de organism. Deci, dacă îți dorești creșterea masei musculare, consumă albușul preparat termic”, adaugă ea.

Ouăle crude sau puțin gătite pot conține Salmonella, un tip de bacterie dăunătoare. Contaminarea cu Salmonella se poate întâmpla în unul din cele două moduri:
– fie direct, în timpul formării unui ou în interiorul găinii;
– indirect, când Salmonella contaminează exteriorul oului și pătrunde prin membrana cojii.

„Prin porii oului această bacterie poate ajunge în interiorul oului și să apară riscuri de infecție. Ajungem la două concluzii: că albușul este mai bine să fie preparat termic, iar gălbenușul să fie mai lichid. În așa mod, obținem de la ou acea valoare nutritivă înaltă. Ouăle fierte moi sau oul poșat este varianta cea mai dietetică. Iar oul combinat cu legume, crește obsorbția de vitamine și minerale. Oul nu are fibre, încă un motiv să le consumăm cu legume, pentru un sistem digestiv și cardiovascular sănătos”, a mai spus nutriționista.

Simptomele intoxicației alimentare cu Salmonella includ crampe stomacale, diaree, vărsături și febră. Aceste simptome apar de obicei la 6 ore până la 6 zile de la contractarea unei infecții și pot dura 4 până la 7 zile, după consumul alimentelor contaminate cu bacterii.

Între 1995 și 2002, ouăle au fost identificate ca fiind sursa a 53% din toate cazurile de Salmonella raportate la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). În 2013, s-a estimat că Salmonella a cauzat aproximativ 1 milion de cazuri de boli în Statele Unite.

Pasteurizarea este o metodă care este adesea utilizată pentru a preveni posibilitatea contaminării cu Salmonella. Acest proces utilizează un tratament de încălzire pentru a reduce numărul de bacterii și alte microorganisme din alimente. Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) consideră sigură utilizarea ouălor crude în coajă dacă sunt pasteurizate.

 Cum să minimizați riscul de infecție bacteriană
Potrivit CDC, există câteva modalități prin care puteți minimiza riscul de a contracta o infecție cu Salmonella:
– Cumpărați ouă pasteurizate și de la surse de încredere.
– Cumpărați numai ouă păstrate în frigiderul magazinului alimentar.
– Păstrați ouăle la frigider acasă. Depozitarea lor la temperatura camerei poate induce o creștere rapidă a bacteriilor dăunătoare.
– Nu cumpărați și nu consumați ouă după data de expirare.
– Aruncați ouăle crăpate sau murdare.

Distribuie articolul: