Înălțimile sunt marea slăbiciune a antreprenorului și ex-politicianului Ion Sturza. Lăsând la o parte treburile de afaceri pe câteva zile, Ion Sturza a cucerit, alături de familia sa, cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest.

După cea mai recentă experiență, Ion Sturza poate confirma din nou spusele scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez, cum că „adevărata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre vârf.”

Posted by Sturza Ion on 26 Iulie 2017

Astăzi, ex-politicianul a împărtășit în spațiul virtual o nouă „cucerire” – faptul că a pășit, după 4 zile de chinuri, pe vârful Mont Blanc – cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, situat pe granița dintre Franța și Italia.

Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m, însă variază de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice. Nu a escaladat de unul singur acest munte, alături fiindu-i ca de fiecare dată familia.

25

„De ce atâta efort fizic si psihic, risc, escaladare, cățărare, coarde, frângii, pioleți, colțari ? Culoarul „morții”, traverse de câțiva centimetri deasupra prăpastiei, rău de altitudine, soare dogorâtor, furtuni de zăpada, ger, vânt năprasnic. Traseul „ordinar” până pe Mont Blanc, care trece pe la refugiile Tete Rousse si Gouter, este o experiență de alpinism pur.

„Acoperișul Europei”, deasupra norilor, e plin de soare, orizont infinit. Entuziasm și euforie. Am ajuns! Drum lung și extrem de demotivant la întoarcere.

Patru zile epuizante, fără mult somn, poftă de mâncare și deshidratare totală.

Suferință și umilință în fața naturii. La distanță de căteva zile, după un pic de refacere pare simplu. Pare…

De ce? Pentru a încerca și depăși limitele personale, umilința și suferința maximă. Pentru a simți că nu doar exiști, ci și trăiești din plin. Incercați. E simplu. E Mont Blanc.

P.S.: După Everest BC, Kilimanjaro, ghețarii Patagoniei, Antarctida și multe altele, escaladarea Mont Blanc mi s-a părut cea mai dură și complexă experiență”, comunică Ion Sturza, împărtășind și o serie de dovezi foto din această aventură.

Foto: Arhiva personală

Distribuie articolul: