A fost diagnosticată cu Alzheimer, dar cândva a fost prim-balerină în New York. În ciuda pierderilor mari de memorie din cauza bolii, Marta Gonzalez și-a amintit coregrafia celebrei piese „Lacul Lebedelor” pe care a dansat-o de nenumărate ori, iar videoclipul în care dansează a emoționat mii de internauți.

În anii ’60 Marta Gonzalez era prima balerină în teatrul din New York și, deși, mulți ani mai târziu aceasta a fost diagnosticată cu Alzheimer, iar pierderile de memorie sunt caracteristice acestei afecțiuni, la auzul melodiei Marta și-a amintit coregrafia celebrei piese de Ceaikovski, „Lacul Lebedelor”. Este incredibil cum balerina a simțit imediat o legătură puternică emoțională și fizică cu muzica pe care a dansat cândva pe scenă.

Foto: Standard.co.uk

Inițial videoclipul a fost distribuit de Asociația Musica Para Despertar, iar ulterior și alte vedete, precum Antonio Banderas,  Jennifer Garner și coregrafa celebră Arlene Philips, care a spus că „urmele de memorie” ale lui Gonzalez în videoclip „i-au frânt inima. „Dacă muzica și dansul pot restabili sau păstra memoria, cât de prețioase sunt”.

În timp ce Alzheimer și alte forme de demență duc la pierdere iremediabilă de memorie, se pare că muzica (și mișcarea) pot ajuta la păstrarea anumitor amintiri – ceea ce ar putea explica de ce González și-a reamintit coregrafia „Lacului lebedelor” din tinerețe.

În 2017 pentru publicația „Dimensions”, o revistă publicată de Centrul de cercetare a bolii Alzheimer de la Universitatea din Washington, neuropsihologul Kristoffer Rhoads, Ph.D. a explicat posibilele legături dintre muzică, dans și recăpătarea memoriei.

Marta Gonzalez s-a stins din viață în 2019.