Cu prilejul celei de-a 27-a aniversări de independență a Republicii Moldova, Agenția de Presă IPN a provocat pe „mic” și „mare” să scrie o scrisoare țării. Mai jos – scrisoarea Ecaterinei Bucovanu, absolventă de liceu din comuna Răzeni, raionul Ialoveni, cea care a luat Bacalaureatul cu 10 pe linie.

„Îți scriu Ție, dar la celălalt capăt al scrisorii mă văd tot pe mine. Suntem o ființă, Moldovă, căci precum eu sunt o parte din Tine, la fel și Tu ești o parte din mine. A fi născut în Moldova înseamnă mult mai mult decât a aparține poporului Tău, născut în Moldova este egal cu născut în zodia dorului. Moldoveanului plecat îi este dor de casă, celui de acasă îi este dor de cel plecat și câteodată de vremurile de demult.

Deja de o eternitate Te târăști pe brânci spre un soare ce răsare ca să nu apună niciodată și fiecare generație de copii ai Tăi vrea să ajungă acolo împreună cu Tine. Unii dintre ei îi învață pe cei mai tineri despre acest ideal, alții încearcă să-l aducă mai aproape, iar ceea ce îi ține aproape unii de alții este unitatea la nivel spiritual și cultural. Eu cred că anume unitatea culturală Te va ține mereu în viață, mereu luptătoare, Moldovă. Atât timp cât o să-Ți trăiască și înflorească cultura, tradiția, folclorul – vei mai avea o șansă.

Și din ce în ce tot mai puțini copii ai, Moldovă, din cei care să stea lângă Tine în vremurile cele mai grele și tot mai mulți ai din cei care pleacă, însă nu toți cei care pleacă Te uită… sau poate niciunul dintre ei nu te uită cu adevărat. Ai copii care se întorc să Te facă fericită așa cum pot ei și sunt și alții care, fiind departe, Te fac să Te mândrești cu ei și cu succesele lor.

Aș vrea să-Ți spun, dragă Moldovă, că de fiecare dată când vorbesc unui străin despre apartenența mea nu sunt deloc tentată să mă plâng de Tine, ci în primul rând îi spun cât de frumoasă și dragă ești, cât de deosebite sunt valorile Tale și cât de minunați sunt oamenii Tăi.

Și știi, în ceea ce mă privește pe mine, oriunde voi fi în viitor, vreau să pot să fac ceva pentru cultura Ta, să pot să-Ți valorific tradițiile și graiul, să-Ți fac auzit spiritul prin ceea ce reprezint eu și valorile pe care le-am învățat de la Tine și de la genialitatea Ta născută în oamenii Tăi, prin ceea ce am moștenit de la specificul ființei Tale.

La cei 27 de ani de independență îți doresc să ai un viitor pe măsura tuturor așteptărilor Tale mărețe, să Te ridici astăzi și să nu mai cazi niciodată. Sper ca să vezi numai bucurie pe chipul poporului tău, fiindcă eu cred că generațiile următoare se vor bucura de o calitate înaltă a învățământului și a asistenței medicale, de un trai mai bun acasă, de inovație în toate sferele de activitate.

Eu cred că cei care pleacă și se întorc, împreună cu cei care se află la distanță, uniți prin cultura și valorile neamului Tău vor fi în stare să facă schimbările mult așteptate de Tine, de ei, de noi toți.

La mulți ani, Moldova!
Cu sinceritate,
Ecaterina Bucovanu – o parte din Tine.”

Sursa: IPN.md

Distribuie articolul: