Fostul deputat și ministru român Elena Udrea şi fosta șefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute miercuri de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Cele două au fost plasate sub ordinele Tribunalului Penal al Primului Circuit Judiciar din San José.

La operaţiunea de reţinere au participat agenţi ai Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, din cadrul Biroului Central Naţional – INTERPOL Costa Rica, şi oficiali ai Direcţiei de Informaţii şi Securitate Naţională (DIS), scrie mediafax.ro.

Potrivit AGORA presa locală a scris că, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Luni, 1 octtombrie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a decis instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru român Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale. Decizia a fost luată de magistraţi într-un alt dosar, cel în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă, scrie hotnews.ro.

În ceea ce o privește pe Alina Bica, fosta şefă a DIICOT a cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Aceasta a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, a fost dată oficial în urmărire generală de Poliţia Română în luna iunie.

Țara aleasă de politiciană pentru a se refugia este cunoscută drept destinația preferată a persoanelor certate cu legea, iar datorită legislației costaricane, care oferă protecție femeilor care au copil, Elena Udrea ar putea scăpa de extrădare.

Potrivit wowbiz.ro, legea în Costa Rica e foarte dură în privința nedespărțirii mamei de copil. Fetița născută în urmă cu 10 zile este cetățean al acelei țări, iar Elena Udrea, ca mama a unui cetățean costarican, va avea multe avantaje. Potrivit unor surse, avocații Elenei Udrea au pus accentul pe faptul ca fostul ministru este mama, iar legea nu desparte copilul de mama.

„Nu exista nicio șansa să fie extrădata, pentru ca fetita va primi cetățenie costaricana, iar statul Costa Rica protejează copiii și nu permite separarea fetitei de mama. Noi, avocații, vom continua demersurile și sperăm sa obținem o soluție de anulare a acestei decizii abuzive”, declara avocatul Elenei Udrea, Veronel Popescu, după ce fostul ministru al Turismului a născut.

Sursa: AGORA

Vezi și: Detalii incredibile despre nașterea fiicei Elenei Udrea. Politiciana a născut fără medic