Zi de zi își manifestă creativitatea și ajută oamenii din jur să se regăsească. În interviul de astăzi vom vorbi despre succes, mentorat și hipnoză.

Încă din copilărie îi plăcea să se joace de-a psihologul și uite că astăzi, această profesie i-a devenit mai mult decât o pasiune. Elena Munteanu a ales să se vindece și să se observe. A ieșit din zona de confort și a decis să nu mai fie ca alții. Este specialistă în psihologie, antreprenoare pe mentoring și face terapie prin hipnoză, iar mai multe detalii despre acestea vei afla din interviul de mai jos. 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul, dar și cum îl obținem?

„Pentru mine, succesul reprezintă un proces integrativ cu obiectivul de înțelegere a emoțiilor corelate la corpul, mintea și sufletul meu. Succesul este ceea ce aleg să devin, dincolo de ceea ce am fost. Cuantific succesul în momentele care îmi cresc cantitatea de iubire, atât pentru mine, cât și pentru alții. Succesul este un complex de manifestări ale Sinelui, care poate fi confundat cu cele ale Sinelui fals, care se manifestă pentru unii prin achiziție și vacanțe, pentru alții recunoaștere socială, sau pur și simplu este legat de dorințe ce aparțin de validarea socială, cum ar fi realizarea rolului matern, sau statut social. Dacă vrei să obții succes, obține-te pe tine. Toate acele părți pierdute din noi și rătăcite în energia trecutului ne îndepărtează de la cel mai important succes al vieții: redescoperirea adevărului interior.

De aceea, persoanele care au cu adevărat succes sunt blamate și invidiate de oamenii care stagnează la același nivel de supraviețuire. Un om care începe să se cunoască, se transformă, devine de nerecunoscut pentru cei care deja erau familiarizați cu un anumit comportament. Respectiv, din actor al dogmelor sociale, crește un regizor autentic al credințelor și valorilor actualizate”. 

Care a fost începutul dumneavoastră? Cum ați obținut încrederea în sine, dar și curajul de a face ceva nou și de a acumula experiențe. Întreb asta pentru că de multe ori oamenii se tem să iasă din zona de confort.

„Începutul meu a fost plin de teamă și confuzie, cu 9-10 ani în urmă. Prinsă în avalanșa adolescenței, cu o pasiune dincolo de limite pentru psihologie. În acel moment luptam pentru a mă înțelege. Am avut primul job în domeniul vânzărilor și marketing-ului într-o companie cu peste 300 de angajați, unde am fost acceptată pentru că prima facultate era de management și corespundeau domeniile.

Îmi era dificil să mă înțeleg și să am încredere în mine pentru că vedeam în jurul meu colegi și prieteni care aveau susținere din partea părinților, iar eu lucram de luni până sâmbătă uneori, iar în weekend aveam cursuri. Încrederea de sine și curajul de a face ceva nou s-au instalat în interiorul meu pentru că am trecut prin experiențe nu chiar plăcute. Am ales asta, am ales să mă vindec și să mă observ, an de an, fără oprire, fără distragere, fără regrete. Ceea ce m-a condus către a doua facultate, psihologia, formări acreditate internațional de terapie alternativă și obiective din ce în ce mai mărețe, care includ și propria afacere. Am ieșit din zona de confort în momentul în care am ales să nu mai fiu ca alții, să mă comport diferit de cei din societate și să investesc în mine.

Oamenii se tem de necunoscut și de paradigma minții lor, pe care nu o doresc încălcată, sunt acele principii și valori obținute de la părinți, rude, societate, care sunt adânc impregnate în subconștientul nostru și la care, de asemenea contribuie și inconștientul colectiv.”

Dacă să vorbim despre carieră, vreau să ne spuneți ce înseamnă a fi un antreprenoare pe mentoring?

„Pentru mine înseamnă dedicare din pasiune prin forța iubirii a ceea ce ești și ceea ce știi să faci, corelat la misiunea personală. A fi mentor presupune o responsabilitate și asumare a activității tale, prin care poți ajuta real oamenii să ajungă la rezultatele dorite. Înseamnă mai mult dăruirea darurilor mele către alții, cu scopul de a susține îndeaproape, într-o manieră profesionistă, persoanele cu care rezonez. Mentoringul, față de sesiunile standard de terapie, are un avantaj: rapiditatea cu care clientul ajunge la rezultat. Rezultatele sunt, în primul rând, pe latura emoțională, iar schimbările sunt fantastice. Se lucrează intens 1 la 1 și se urmărește un proces personalizat pentru fiecare client în parte. Și eu am avut un mentor, și mentorul meu alt mentor, așa funcționează totul. Evoluția presupune pași inteligenți, printre care și activitatea de mentorat.”

De unde vă găsiți motivația de a munci zi de zi și de a ajuta oamenii din jur?

„Este stil de viață. Satisfacția pe care o primesc când văd strălucirea din ochii clientului, nu se compară cu nimic altceva. Văd eliberare, liniște, iubire, curaj, motivație, putere. Cine nu s-ar bucura văzând aceste rezultate?” 

 

Cum a pornit ideea de a ajuta oamenii din jur? 

Ideea a pornit de când eram copil. Îmi plăcea să mă joc de-a psihologul și deseori foloseam păpușile pe post de clienți. Însă ideea s-a instalat cu adevărat când am început să observ beneficiile terapiei, cred că după primele mele o sută de cărți. Când imaginea prindea contur și am văzut schimbări majore în mine, în mediul meu. Terapia este vitală pentru societatea noastră, însă este destul de mult contestată și ignorantă pentru că oamenii aleg să fie ignoranți, prin frica de necunoscut și a bârfelor legate de terapie, preluate din strămoși. Aici e un aspect important legat de cei care practică acest domeniu fabulos, mă refer la autenticitatea terapeutului. Este de ajuns o experiență negativă și se lansează zvonuri modificate și extinse.”

Ce înseamnă o terapie și cât de importantă este aceasta pentru oameni?

„Beneficiile terapiei sunt numeroase, însă pentru a începe un demers terapeutic cu rezultate este nevoie de voință. Nu oricine este pregătit să renunțe la vechea identitate plină de răni emoționale care aduce satisfacții și întreține atașamente. Terapia te ajută să renaști, însă sunt mulți factori care pot sta în calea acestui rezultat. Cum ar fi: snobismul, atașamentul de credințele limitative, goana după validare socială,  frica de ,,ce-o să zică lumea”, autocritica, emoții distructive precum răzbunare, invidie, victimizare și multe altele. Dacă oamenii ar înțelege că ceea ce sunt acum nu reprezintă ceea ce pot fi ei cu adevărat și că degeaba merg la terapeut dacă au în continuare un comportament de frustrare/indignare/căutare de vinovați, probabil schimbarea și-ar face și ea loc pe undeva, însă momentan, nu are unde. Desigur că sunt și oameni care reușesc să se desprindă de trecut și de blocaje interioare, iar aceia chiar aleg să-și dea darul mai departe, pentru că renunță inclusiv la egoism.

Îmi dau silința să manifest compasiune și să dau mai departe în societate ceea ce știu, nu doar prin antreprenoriat, ci și prin felul cum vorbesc cu un copil, cum îi arăt iubirea, cum îi răspund cu blândețe la întrebări pentru că ei de asta au nevoie, să fie tratați cu respect, nu doar ca niște copii care pot fi manevrați după alegerile adultului. Există multe forme de abuz asupra copilului, printre care și cel emoțional, în care adultul ia decizii în locul copilului, făcându-l să creadă că îi aparțin și că sunt cele corecte.”

„Terapia salvează vieți, familii, dar nu în ultimul rând, te aduce față în față cu tine.”

Care sunt semnele ce ar trebui să ne indice necesitatea de a merge la terapie?

„Bună întrebare. Cred că nu ar trebui așteptate anumite semnale pentru a merge la o terapie, deoarece conștientizând amploarea lipsurilor emoționale avute în copilărie, ar fi indicat ca o persoană să înceap demersul terapeutic înainte să-și întemeieze o familie sau să se implice într-o relație serioasă. De ce? Pentru că e o mare diferență să te căsătorești la o vârstă fragedă din imaturitate și să divorțezi când te maturizezi, observând că nu ai nimic în comun cu omul de lângă tine.

Pentru a exista o necesitate, e nevoie să te iubești, dar mult de tot. Altfel, doar judeci. Semnalele sunt importante și e recomandat de le urmărit pentru persoanele cu istoric de psihiatrie, iar acolo semnalele sunt vizibile și nu suportă așteptare, pentru că e nevoie de intervenție din partea unui psihiatru, ca aceste persoane să fie reintegrate în societate.”

Vreau să ne spuneți mai multe despre hipnoză. Cum se practică aceasta și care sunt beneficiile ei?

„Terapia prin hipnoză este de mai multe feluri, cea utilizată de mine este cea Ericksoniana, unde clientul își accesează subconștientul cu ajutorul unei transe hipnotice, creată după profilul și nevoile acestuia. Clientul este conștient de tot ceea ce se întâmplă și nimic nu se întâmplă fără voia acestuia. Scopul fiind acela de a schimba anumite comportamente la nivel de subconștient, pe care el dorește să le schimbe; sau renunțarea la anumite vicii/ fobii/ frici/ blocaje, la care în starea obișnuită nu le poate identifica sursa de proveniența și îl împiedica să facă ceea ce-și dorește.”

De ce oamenii cel mai des acceptă drama și nu au curajul să se vindece? Nu își doresc să meargă la un psiholog sau terapeut?

„Oamenii primesc beneficii din dramă. Atenție, validare, aprobare, nevoia de laudă. Apoi, frica de schimbare, care are la baza frica de necunoscut, chiar și frica de a descoperi ce se află în interior există, pentru că te aduce față în față cu asumarea, astfel nu mai poți da vina pe nimeni. Familiarul, mediul de trai, obișnuința de a fi ca ceilalți.”

Care sunt principalele afecțiuni, probleme pe care le poate trata „hipnoza”?

„De la adicții precum alcool, droguri, sex, dulciuri, sau orice comportament exagerat care afectează stilul de viață al clientului, până la probleme emoționale, precum anxietate, depresie sau fobii. Ajută foarte mult la eliminarea stresului și menținerea cortizolului (hormonul stresului) la un nivel optim în corp, care să nu dăuneze obiectivelor clientului.”

La ce rezultate se pot aștepta pacienții?

„În funcție de determinarea lor. Rezultatele apar când ei își dau voie să fie așa cum sunt. Primul semnal că există un rezultat e atunci când oamenii încep să acuze și să conteste noua atitudine a clientului, care emană putere, însă pentru societate este controversată treaba asta.”

Și la final vreau să vă întreb: Cine este Elena Munteanu, dincolo de activitatea sa profesională?

„Mulțumesc pentru această întrebare. Elena Munteanu este și Aura, mai are un prenume pe care îl folosește doar în sfera personală. Este un om împlinit, simplu și care iubește viața. Pot să zic despre mine că am umor și îl utilizez la maximum zi de zi, nu mă plictisesc niciodată și fac doar ceea ce îmi place. Bucuria vieții mele este că am reușit să profesez pe domeniul sufletului meu, am planuri mari atât pentru carieră, cât și în sfera personală, unde iubesc și sunt iubită la maximum, conștient.

Mă regăsesc în cărți, călătorii, dans și meditații, dar nu în ultimul rând, în mine. Dincolo de ceea ce fac, sunt o femeie care alege să fie oricine vrea să fie, nu depind de un anumit arhetip. Pe scurt, iubesc viața și ea pe mine!”

 

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md. 

Distribuie articolul: