Răsfoitul grupurilor de mămici poate deveni un adevărat sport național, mai ales atunci când ești jurnalist și vrei să schimbi puțin lucrurile din jur. Aseară, într-o sesiune de acest gen, dau peste o postare care m-a bulversat, mi-a răsturnat orice fel de înțelegere logică a desfășurării lucrurilor.

În speță, o femeie dintr-o familie socialmente vulnerabilă s-a adresat unui medic dintr-o instituție sanitară publică pentru o întrerupere de sarcină. Ce credeți că face medicul? Nu cred că ați putea ghici. Cheamă preotul din sat și îi trage femeii o „săpuneală” hilară despre păcat și iadul care o așteaptă.

Bun. Dincolo de emoțiile care m-au încercat la prima lectură, am ajuns în faza furiei când am citit comentariile de genul:

„Cred că bine a făcut medicul. Ar fi bine sa fie in jurul nostru mai mulți astfel de medici. Poate mai analizează și nu face acest lucru, că va ajunge timpul și foarte mult va regreta. Daca i-a fost dat acest suflețel înseamnă că trebuie să îl nască.”
Sau:
„Da, chiar daca a fost un viol, copilul nu-i vinovat, merita sa vina și să împlinească menirea lui pe pămînt”.

După astfel de comentarii, ajungem la următoarele concluzii:
– Violența reproductivă e la ea acasă în Moldova, deci avem stringentă nevoie de educație și planificare a familiei;
– Lumea nu face diferența între violență sexuală și datorie conjugală. Odată apărută sarcina, aceasta trebuie dusă cu orice preț la capăt, chiar dacă acel preț e plătit ulterior de un copil nevinovat.
– Medicii din mediul rural au vagi idei despre secretul medical și etica profesională. Prin urmare, cred că Ministerul de resort ar trebui să investească în tot ce ține de etica profesională, de respectare a normelor de drept în activitatea doctorilor din țară.
Indiferent de câtă empatie, spiritualitate, habotnicism am avea în noi, acest lucru nu ne dă dreptul moral să judecăm astfel de situații. Înainte de a pune la zidul rușinii o femeie care apelează la avort, asigură-te că aceasta a făcut tot ce îi stă în puteri pentru a decide. Eventual, îi poți recomanda o consiliere psihologică, o discuție cu un specialist.

Distribuie articolul: