Probabil nu există părinte care să nu fi cedat măcar o singură dată în viață în fața provocărilor și dorințele copilului de a-i cumpăra ceva mai puțin sănătos. Băuturile carbogazoase au câștigat tot mai mult teren de ceva timp, fiind preferate de multe persoane în detrimentul consumului de apă sau alte lichide. Dorina Indoitu, nutriționist, confirmă faptul că acestea sunt preparate din cafeină, agenți aromatizanți și foarte mult zahăr, o cantitate care depășește cantitatea maximă recomandată pentru o singură zi.

Dacă nu se consumă des, băuturile carbogazoase și sucurile acidulate nu afectează foarte mult alimentația și organismul copilului. Atunci când sunt consumate frecvent și în cantități mari, putem să ne facem griji pentru că pot să apară probleme dentare ( afectează smalțul dinților, crescând riscul apariției cariilor și al pierderii dinților), obezitate, pot afecta memoria copiilor, schimbări bruște de dispoziție, indigestie, balonare, disconfort la stomac, probleme cu somnul, osteoporoza și deshidratare. De multe ori cei care consumă băuturi carbogazoase, ajung să fie dependenți de ele și atunci nu mai mănâncă normal, ceea ce poate duce la diferite carențe în organism”, menționează nutriționista.

doc.ro

De asemenea, acestea nu conțin nici o substanță nutritivă, nu hrănesc și nu ajută în nici un fel organismul în funcționarea sa. Mai mult, în urma consumului de băuturi carbogazoase sau sucuri acidulate pofta de mâncare scade ca și în cazul consumului de dulciuri.

 O alternativă bună a băuturilor carbogazoase ar fi limonada pe care o puteți prepara acasă și să o îndulciți cu miere. La fel, puteți să faceți sucuri, dar nu doar din fructe! Ideal ca 70% din suc să fie din legume și 30% din fructe. Un sfat către părinți ar fi nu doar să înlocuiască băuturile carbogazoase, dar și să adopte un mod de viață sănătos pentru toată familia, să le ofere copiilor la gustări mereu fructe, dulciuri sănătoase, smoothie și atunci copilul poate simți o dorință mai mică față de aceste băuturi”, a spus Dorina.

Nutriționista recomandă o abordare deosebită atunci când încercăm să le explicăm copiilor consecințele negative ale acestor băuturi.

Băuturile carbogazoase conțin cantități uriașe de acid fosforic, zahăr, arome sintetice, coloranți sintetici, îndulcitori artificiali, conservanți, cafeina și acizi carbonici. Eu recomand în primul rând să nu le interziceți să consume băuturile carbogazoase pentru că pe noi ne atrage mai mult ceea ce ne este interzis. De dorit să le explicați simplu care sunt efectele negative ale consumului de băuturi carbogazoase și să-i asigurați că există alternative la fel de gustoase și cu mai multe beneficii pentru organismul lor. Desigur că dacă doriți ca copilul să nu consume băuturi carbogazoase, toată familia trebuie să procedeze la fel. În niciun caz nu puteți bea suc în fața adolescentului, iar apoi să-i spuneți că el nu are voie”, adaugă nutriționista.

csid.ro

Fără fanatism! Un pahar consumat la câteva luni nu e grav

Și evident că în caz că la moment adolescentul bea zilnic băuturi carbogazoase și acestea mereu se găsesc în casa voastră, încercați să micșorați treptat cantitatea de băuturi pe care o cumpărați și să recompensați cu variante sănătoase. Desigur că ar fi perfect ca acestea să nu fie consumate de către nimeni! Dar luând în considerație faptul că trăim într-o lume unde tentațiile sunt la fiecare colț, industria alimentară și a băuturilor este dezvoltată iar produsele nu sunt de cea mai mare calitate, consider că echilibrul este cheia. Fără fanatism! Un pahar nu o să fie nimic grav dacă acesta o să fie consumat la câteva luni, iar la general copilul o să aibă o alimentație echilibrată”, susține nutriționista.

Chiar dacă pe moment organismul se simte energizat după consumarea băuturilor carbogazoase, zahărul este transformat în grăsimi. Studiile arată că o persoană care bea un singur pahar de suc cu acid pe zi depozitează aproximativ 500 gr de grăsime în organism în doar o lună. Băuturile carbogazoase sunt o cauză atât a obezității, cât și a diabetului zaharat tot mai des întâlnit.

ft.com