Știm cât de mult îți place să te lași alintată de razele soarelui, dar iată că efectul acestora il va simți atât podoaba capilară cât și pielea ta. Deși razele ultraviolete ale soarelui deteriorează atât părul, cât și pielea unei persoane, este curios cum fiecare reacționează diferit la acest atac dur.

Melanina este o substanță esențială pentru că ea absoarbe și risipește razele ultraviolete, ținându-le departe de ADN-ul fragil al celulelor tale. Dar, în urma unei expuneri de lungă durată, ea se degradează și își pierde culoarea.

Efectele soarelui asupra părului

În cazul părului, acest lucru poate fi observat prin decolorarea podoabei capilare. Iar, pentru că celulele care alcătuiesc firul de păr sunt moarte (fiind compuse doar din lipide, apă, pigmenți și proteine), șuvițele decolorate vor rămâne în acest stadiu de degradare până în momentul în care părul va crește și le va înlocui.

Efectele soarelui asupra pielii

Lucrurile se manifestă puțin diferit în cazul celulelor pielii. Acestea sunt vii, ele pot reacționa și se pot adapta la expunerile cu raze UV. Atunci când soarele lovește pielea, corpul emite un hormon care formează legături cu celulele care dau naștere melaninei, determinând sporirea protecției. Acest pigment va popula apoi straturile inferioare ale epidermei și va deveni mai închis la culoare odată ce se va dispersa în straturile superioare ale pielii, lucru care cauzează bronzul.

Astfel, deși corpul dispune de propriul mecanism de protecție împotriva razelor ultraviolete, expunerea îndelungată la soare poate deteriora ADN-ul celulelor din epidermă, iar acest lucru te poate pune sub riscul dezvoltării cancerului de piele. Bronzul și arsurile nu fac decât să multiplice aceste riscuri. Așa că dacă plănuiești să petreci un timp îndelungat sub razele soarelui, crema de protecție solară nu ar trebui să-ți lipsească din geantă.

Sursa

Distribuie articolul: