Alcoolul este cea mai folosită substanță care dă dependență în întreaga lume. Consumul excesiv de alcool cu o singură ocazie sau pe o perioadă lungă de timp – poate duce la probleme grave de sănătate, boli cronice și chiar deces. Abuzul de alcool afectează, de asemenea, comportamentul consumatorilor, ceea ce poate duce la accidente și violență.

Efectele dependenței de alcool sunt grave și de amploare. În timp ce unii oameni pot depăși singuri această dependență, majoritatea oamenilor au nevoie de asistență. Programele de tratament pentru abuzul de substanțe pot fi de ajutor în tratarea alcoolismului.

Ce este abuzul de alcool și alcoolismul?

Mulți oameni beau o cantitate moderată de alcool fără consecințe dăunătoare, în timp ce alții, doar o băutură îi poate duce pe o cale periculoasă. Problema consumului de alcool nu este definită doar de cât de des sau chiar de cât de mult bea o persoană. În schimb, se reduce la efectele alcoolismului asupra vieții unei persoane. Persoanele care au probleme cu viața profesională, relațiile de familie, finanțele sau emoțiile din cauza consumului de alcool ar putea avea o problemă cu băutura, potrivit life.ro.

Un tipar de obiceiuri de consum nesănătoase sau periculoase, cunoscut clinic sub numele de tulburare de consum de alcool, poate varia în severitate. În timp, poate afecta creierul și poate duce la consumul compulsiv de alcool și dependență sau alcoolism. Poate fi dificil să evaluezi o problemă cu băutura, însă primul pas e să ceri ajutor. Dacă sunt diagnosticate devreme, unele efecte ale dependenței de alcool pot fi inversate.

Efectele alcoolismului asupra sănătății

Pe termen lung, efectele alcoolismului asupra organismului și asupra sănătății generale pot fi semnificative. Ele pot fi dificil sau imposibil de inversat. Studiile arată că consumul de alcool poate afecta aceste părți ale corpului:

efectele alcoolismului

INIMA

Hipertensiune arterială, bătăi neregulate ale inimii, accident vascular cerebral

FICAT

Inflamație, inclusiv hepatită alcoolică, fibroză, ciroză

RINICHI

Insuficiență renală acută și boală renală cronică

PANCREAS

Inflamația și umflarea vaselor de sânge care împiedică digestia corectă

SISTEM IMUNITAR

Susceptibilitate crescută la boli precum tuberculoza și pneumonia.

Abuzul de alcool a fost asociat cu cancerele de sân, gură, esofag, gât, laringe, colon și rect. De asemenea, poate crește riscul de cancer de stomac și pancreas.

Efectele alcoolismului în viața de zi cu zi

Pentru a stabili concret cum poate fi afectată viața unui alcoolic, am încercat să adunăm câteva date extrem de grăitoare:

  • În fiecare zi 6 oameni mor din cauza intoxicației cu alcool
  • 17,7% dintre oamenii care suferă de dependența de substanțe, se confruntă și cu probleme severe de anxietate
  • O singură băutură pe zi, poate însemna un cost de aproximativ 1600 de lei pe an.
  • O persoană alcoolică cheltuiește în jur de 40.000 de lei pe an.
  • Mai mult de 10% dintre copiii din lume locuiesc cu un părinte alcoolic.
  • Adulții care provin din părinți alcoolici sunt mult mai predispuși către depresie și au de 3 sau 4 ori mai multe șanse să-și aleagă un partener de viață care, la rândul lui, are probleme cu alcoolul.

Efectele alcoolismului asupra creierului

Alcoolul poate avea efecte pe termen scurt și lung asupra creierului și perturbă căile de comunicare ale creierului. Acestea pot influența starea de spirit, comportamentul și alte funcții cognitive.

Leziunile cerebrale pot apărea și prin deficiențe de nutriție induse de alcool, convulsii induse de alcool și boli hepatice. La femeile însărcinate, expunerea la alcool poate afecta creierul bebelușilor nenăscuți, ducând la tulburări ale spectrului alcoolismului fetal.

Este raportat că problemele cerebrale induse de alcool pot fi adesea corectate cu un tratament adecvat. Abstinența de la alcool timp de luni sau ani poate ajuta la repararea parțială a unor efecte ale dependenței de alcool, inclusiv abilitățile de gândire, cum ar fi abilitățile de memorie.

Efectele alcoolismului asupra comportamentului

Vorbirea indescifrabilă, tulburările motorii, confuzia și problemele de memorie sunt doar câteva consecințe comune ale consumului de alcool pe termen scurt. Acest lucru poate face băutorii mai predispuși la accidente, răni și comportamente violente. Alcoolul este un factor în mai mult de jumătate din arsurile mortale, înecurile și omuciderile. Este, de asemenea, un factor semnificativ în rănile moderate până la severe, sinucideri și agresiuni sexuale. Alcoolul joacă un rol în 40% din accidentele mortale de vehicule cu motor.

Consumul excesiv de alcool poate duce, de asemenea, la comportamente sexuale riscante, cum ar fi sexul neprotejat, care poate duce la sarcini nedorite și boli cu transmitere sexuală. Aceste efecte ale dependenței de alcool pot avea consecințe pe tot parcursul vieții.

Efectele alcoolismului asupra diferitelor populații

Alcoolul afectează pe toată lumea în moduri diferite. Genele, mediul și dieta pot influența dacă o persoană este predispusă să dezvolte o boală legată de alcool, în timp ce factori precum vârsta, greutatea și sexul pot influența efectele imediate ale alcoolului.

Femeile tind să fie mai vulnerabile decât bărbații la efectele alcoolului din cauza diferențelor în modul în care corpul lor absoarbe și metabolizează alcoolul. Pentru femei, consumul excesiv de alcool este definit ca consumul a patru sau mai multe băuturi într-o singură ocazie, în timp ce consumul intens de alcool este definit ca opt sau mai multe băuturi pe săptămână. Pentru bărbați, consumul excesiv de alcool este definit ca fiind cinci sau mai multe băuturi într-o singură ocazie, în timp ce consumul excesiv de alcool este de 15 sau mai multe băuturi pe săptămână.

Efectele dependenței de alcool pot avea, de asemenea, un impact mai grav asupra seniorilor, deoarece îmbătrânirea schimbă modul în care organismul gestionează consumul de alcool. Abuzul de alcool poate agrava unele probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, osteoporoza, pierderea memoriei, hipertensiunea arterială și tulburările de dispoziție. De asemenea, poate crește probabilitatea accidentelor, cum ar fi căderile și fracturile.

Consumul excesiv de alcool vs abuzul de alcool

Există o mulțime de interpretări greșite atunci când vorbim despre consumul de alcool. Mulți oameni presupun că există două opțiuni: fie că nu ai o problemă cu băutura, fie ești un „alcoolic total” a cărui viață se prăbușește. Realitatea nu este pur și simplu neagră sau albă, ci un spectru cu nuanțe de gri. O tulburare de consum de alcool – adică abuzul de alcool sau alcoolismul – poate fi ușoară, moderată sau severă. Persoanele cu o tulburare de consum de alcool pot fi foarte funcționale, foarte compromise sau undeva la mijloc.

Chiar și o singură criză de consum excesiv de alcool poate distruge echilibrul neurotransmițătorilor din creier, determinându-i să transmită informații prea încet și să declanșeze schimbări de dispoziție. Acest lucru poate duce la depresie, agitație, pierderi de memorie și convulsii.

Din păcate, mulți oameni mor în fiecare an în timpul crizelor de consum excesiv de alcool. Pentru consumatorii înrăiți, pe termen lung, s-a descoperit că alcoolul reduce dimensiunea celulelor creierului și masa totală a creierului. Acest lucru poate afecta coordonarea motorie, somnul, starea de spirit și o serie de funcții cognitive.

Distribuie articolul: