Alegerea cărților pentru copii este o misiune deloc ușoară. Mii de volume apar zilnic în întreaga lume. Culori stridente, mesaje tari – toate se amestecă într-un adevărat haos, iar părinții nu mai știu încotro să-și îndrepte atenția. Dacă e să judecăm la rece, trăim în epoca haosului informațional, unde ne bulucesc imaginile generate de inteligența artificială și desenele animate care înlocuiesc figurile materne și paterne, absorbite de ritmul nemilos al vieții.

În astfel de clipe bulversante, îmi îndrept atenția spre propria-mi copilărie, acolo unde Spiridon Vangheli și Grigore Vieru erau doi piloni ai lecturilor mele curente. Țin minte cum bunica punea mâna ostenită pe „Albinuța”, celebrul abecedar al generațiilor noastre, și-mi citea cu glas molcom poeziile celui care a pus suflet în fiecare imagine poetică. Blândul Grigore Vieru, un mesager al copiilor de după independență, este astăzi prezent spiritual printre noi, grație edițiilor noi și reeditărilor pe care ni le pun la dispoziție editurile din țară.

Grigore Vieru (1935-2009) este considerat unul dintre cei mai importanți și influenți poeți din istoria literaturii moldovenești. Vieru s-a născut în satul Pererîta, regiunea Basarabia (acum în Republica Moldova) și a avut o contribuție semnificativă în promovarea identității și culturii moldovenești.

Opera lui Grigore Vieru a fost caracterizată de o bogată imaginație poetică, o sensibilitate profundă și un simț puternic al iubirii și al patriotismului. Poemele sale au fost dedicate temelor precum iubirea, natura, identitatea națională și lupta pentru independență. De asemenea, a scris proză, teatru și eseuri.

Vieru a fost un simbol al mișcării naționaliste din Moldova și un susținător fervent al identității naționale. Lucrările sale au fost traduse în numeroase limbi și au adus recunoaștere internațională literaturii noastre. A fost distins cu numeroase premii și onoruri, printre care se numără Premiul Național pentru Literatură și Artă din Republica Moldova.

Prin urmare, mă bucur să descopăr că Editura Cartier a decis să scoată, în colecția sa Cartier Codobelc, volumul „Poezii de seama voastră”, cu niște superbe ilustrații de Vasile Sitari, în care puteți găsi poezii de la 2 la 10 versuri, pentru copii de la 2 la 10 ani. Un format inedit, dacă mă întrebați, care poate fi pe larg utilizat de părinți, bunici sau educatori, în momentele când decid să-i apropie pe cei mici de estetica poeziei. Ce poate fi mai cald decât astfel de poezii micuțe?

Soare, soare, frățioare,

Hai dă drumul la izvoare.

Sau:

Zum încolo, zum încoace,

Prin toți pomii și copacii.

Ea din florile cu rouă 

Ne culege miere nouă.

Și nu-i spune niciun om

De ce stă la el în pom.

Data viitoare când veți merge prin librării, alegând cărți pentru cei mici, opriți-vă, luați în mâini ca pe o pâine caldă această cărțulie și amintiți-vă de acele vremuri lipsite de griji, când bunica vă dădea pâine muiată cu zahăr sau când unica problemă era mingea rostogolită peste gardul unui vecin. Nu uitați că amintirile acelor perioade sunt mici momente de calm și de pace, exact ceea ce ne lipsește acum.

Distribuie articolul: