Mediul școlar ar trebui ofere siguranță și sprijin fiecărui elev, iar acest lucru poate fi realizat doar prin colaborarea activă dintre părinți, copii și cadre didactice. În acest sens, Centrul Național pentru Prevenirea Abuzului față de Copii (CNPAC) vine cu o serie de sfaturi menite ajute la crearea unei școlibazate pe respect, siguranță și susținere, inițiativă cederivă din campania naționalăEducația NU doarelansată de CNPAC la 1 noiembrie 2024.

Sfaturi pentru părinți

Părinții pot -și sprijine copiii prin empatie, acceptarea emoțiilor lor și menținerea unui echilibru sănătos dintre activitățile școlare și cele extrașcolare. Ei pot urma recomandările de mai jos pentru a se asigura că copiii lor se simt protejați și susținuți:

Încurajați copilul vorbească despre experiențelesale de la școală, fie ele bune sau rele. Ascultați-l cu atenție, fără a judeca și oferindu-i sprijin șiîncurajare constantă. 
Discutați despre bullying și cum poate îlrecunoască. Învațați-vă copilul nu accepte niciun comportament agresiv și vorbească imediat cu un adult de încredere dacă se confruntă cu astfel de situații. 
Ajutați-vă copilul își exprime sentimentele într-un mod calm și constructiv. 
Asigurați-vă copilul are o rutină echilibrată întreșcoală, activitățile extrașcolare și timpul liber. Un copil care are timp pentru relaxare va fi mai rezilient în fața provocărilor școlare. 
Informați-vă despre politicile și măsurile de siguranță existente în instituția școlară (planuri de evacuare, măsuri anti-bullying, supraveghere pe terenul de joacă), astfel încât să vă asigurați că mediul este sigur și prietenos pentru copil. 

Sfaturi pentru elevi

Este important ca elevii învețe să-și exprime sentimentele constructiv și știe cum să se apere pe sine sau pe alții în cazuri de violență fizică sau/și verbală. Următoarele sfaturi pot fi utile:

Tratează-ți colegii și profesorii cu respect și empatie. Un mediu în care toată lumea este tratată corect este mai sigur. 
Învață îți exprimi sentimentele constructiv și evită violența verbală sau fizică. Dacă te simți copleșit/ă, nu ezita ceri ajutor unui adult de încredere. 
Dacă observi cineva este hărțuitsau agresat/ă, nu sta deoparte. Chiar dacă nu te simți confortabil intervii direct, raportează situația unui adult de încredere (profesor, consilier, director).  Încurajează și alți colegi să ia atitudine împotriva bullyingului și să susțină un mediu în care fiecare elev/ă se simte protejat/ă și respectat/ă. 
Învață să spui NU atunci când ceva nu îți place. Fie ești copil sau adolescent/ă, este important știi ai dreptul te protejezi și refuzi situațiile care te fac te simți inconfortabil. 
Este important să îți menții sănătatea mentală și fizică pentru a te simți în siguranță și încrezător/oare la școală. Dormi suficient, mănâncă sănătos și implică-te în activități care te relaxează și îți aduc bucurie.  Dacă simți nivelul de stres crește, pauze, respiră adânc și caută metode de a te relaxa, cum ar fi sportul sau arta. 

Sfaturi pentru cadre didactice

Profesorii pot crea un mediu sigur și prietenos prin promovarea unei atmosfere deschise care stimuleze încredere reciprocă și comportament respectuos. Câteva acțiuni pentru a atinge acest scop:

Creați o atmosferă deschisă în clasă, în care elevii se simtă în siguranță să-și exprime opiniile și raporteze orice problemă 
Fiți atenți la dinamica dintre elevi și observațieventualele semne de bullying sau hărțuire. Intervenția rapidă și corectă poate preveniescaladarea conflictelor. 
Definiți clar regulile de comportament în clasă, cum ar fi respectul reciproc, ascultarea activă și responsabilitatea față de propriile acțiuni. Asigurați-vă elevii înțeleg aceste reguli și explicați-le de ce sunt importante pentru siguranța tuturor. 
Arătați-le elevilor sunt mai mult decât notele lor și bunăstarea lor emoțională este importantă pentru Dvs. 
Încurajați elevii își atingă potențialul prin feedback constructiv și pozitiv.

Doar prin sprijin, receptivitate și implicare, fiecare profesor și profesoară, părinte, elev și elevă poate contribui la crearea unui mediu școlar prietenos, bazat pe respect și siguranță.

Campania #educatiaNUdoare se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”.  Campania este organizată de către CNPAC în parteneriat cu UNHCR Moldova, în cadrul proiectului „Facilitarea accesului copiilor refugiați din Ucraina la un mediu sigur de trai și educație, pentru o integrare socială sigură”. 

Distribuie articolul: