Joi, 13 iulie, la ora 18:15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Limba de hârtie de Tamara Cărăuș, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Em. Galaicu-Păun.

Cartea a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii. Preț copertă: 118 lei. Preț promoțional în ziua lansării: 95 lei.

Alături de autor vor participa: Vitalie Ciobanu, Vasile Gribincea Jr., Vitalie Sprînceană

Moderator: Emilian Galaicu-Păun

„Fugea limba de sub picioare și alunecam în adâncurile limbii ce se dezintegra. Constatarea „greșit” zdruncinase limba și de-la-sine-înțelesul singurei limbi pe care o vorbisem dintotdeauna se retrăgea. Și mă opream, după un bâlbâit baroc, în mijlocul unei propoziții ca să întreb dacă există în limba română un cuvânt sau altul, cuvinte banale, comune. Apoi renășteam, fiară cu zeci de antene, gheare și colți, pentru a detecta greșeala celorlalți, iar „greșit!” devenea o sentință dată celui ce greșește, căci o greșeală nu era doar o greșeală „de limbă” – omul care a rostit sau a scris greșit este el însuși o eroare, e o fisură în ființa lui… Cum am ajuns victimă și torționar în colivia limbii? De ce a fost posibilă această vânătoare reciprocă în limba care ar trebui să fie instantaneu și necondiționat prezentă, numită și limba maternă? Și ce se întâmplă atunci când, de prea multe corectări, de-la-sine-înțelesul acestei limbi este zdruncinat? Cartea încearcă să răspundă la aceste întrebări povestind istoria unui tragicomic l’amour de la langue.” (Tamara Cărăuș)

Tamara Cărăuș (1972) a studiat filosofie și litere la Universitatea din București, cu doctoratul susținut, în 2001, la aceeași universitate. A desfășurat proiecte de cercetare în cadrul mai multor instituții: Colegiul Noua Europă, Universitatea din București, Universitatea din Oxford, Universitatea din Uppsala, Universitatea din Groningen, Universitatea Palacky Olomouc, Universitatea din Rijeka, Institut für die Wissenschaften vom Menschen, Viena ș.a.
A publicat mai multe articole științifice și a coordonat volumele Cosmopolitanism and the Legacies of Dissent (în colab., Routledge, 2014), Cosmopolitanism Without Foundations (în colab., Zeta Books, 2015), Re-Grounding Cosmopolitanism: Towards Post-Foundational Cosmopolitanism (în colab., Routledge, 2015). A publicat cărțile tzara mea (Editura „Arc”, 2000), Efectul Menard (Editura „Paralela 45”, 2003) și Capcanele identității (Editura „Cartier”, 2011).

Limba de hârtie (eseu) de Tamara Cărăuș (Rotonda). Broșată, 196 pag. Preț: 28 RON/ 118 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În Rotonda au mai apărut:

Duși cu Titanicu de Valentin Guțu

Texte egoiste de Gheorghe Erizanu

Misterioasa dispariție a lui Teo Neamțu de Val Butnaru

Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac

Dicționar auafed III de Doru Ciocanu

Zece femei de Al.Cistelecan

Ion Druță, conștiință a istoriei basarabene de Constantin Cubleșan

Manierismul românesc de Lucia Țurcanu

disclaimer Arta si cultura