Protestele organizate într-o țară sunt o formă de participare a societăţii civile la viața publică: contrbuind astfel la rezolvarea unei probleme, la cererea unor drepturi, manifestându-și dezacordul față de creșterea prețurilor, sau cerând expres demisia guvernării.

De ce nu avem presă echidistantă? De ce protestează Șor? Mai ales că nici nu este în țară?

Din luna septembrie, Partidul Politic Șor „protestează”. Demisia guvernării; prețuri mai mici; Jos Maia Sandu! –  câteva lozinci care se scandează de așa-numiții protestatari.

Dar cine sunt acești protestari și cine este, de fapt, Ilan Șor? Protestatarii sunt oameni simpli, absolut dezinformați, care sunt de părere că Ilan Șor a furat, DAR A ȘI DAT. Da, a furat, dar a și dat. Dar a furat din banii publici, inclusiv din banii celora care stau în corturi în condiții inumane, pentru 400 de lei pe zi! Bani care pot fi câștigați printr-o muncă onestă, să dormi acasă bine-mersi și să mănânci hrană normală. Pentru unii, probabil, care au „muncit” prea mult la viața lor, această formă de protestare e ca un job…

Din păcate, de-a lungul timpului, poporul nostru a fost spălat pe creier, atât de guvernarea sovietică, cât și cele de la independență-n coace. Între anii 2002 – 2003, la protestele organizate atunci contra schimbării istoriei românilor în istoria Moldovei, fusese folosită o lozincă care mi-a rămas în minte: Nu mințiți poporul cu televizorul!

Este o lozincă cât se poate de actuală și va fi așa mereu. Postul public de televiziune ar fi trebuit să fie mereu un post TV echitabil, informând corect despre ce se întâmplă, de fapt, în țară. Iar legislația în domeniul mass-mediei ar trebui și ea să fie una corectă și echidistantă. Permiterea posturile TV de partid, dar și prezența masivă a posturilor TV rusești în Moldova a dus la ceea ce avem acum: multă lume dezinformată, indiferent că vorbim de mediul rural ori urban, opinia lor mutilată precum că americanii sunt răi și din cauza lor există comunitatea LBGT, dar și mai rău, rușii sunt buni, respectiv e o națiune cu supremație în lume!

Posturile TV au tot spălat mințile de-a lungul timpului. Iar presei independente îi vine un rol dificil în ceea ce privește convingerea acestei categorii de oameni că realitatea nu mai e așa cum pare.

În anul curent, pe data de 19 iunie, președinta Maia Sandu a promulgat Legea securității informaționale, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din Rusia. Ulterior, o companie de cercetare de piață din Chișinău a realizat un sondaj politic. În cadrul acestuia erau adresate câteva întrebări referitor la situația presei din Moldova: dacă s-a îmbunătățit ori nu.

„Nu, nu s-a îmbunătățit” a fost răspunsul a niște respondenți. Motivul invocat: guvernarea PAS nu are niciun drept să interzică emisiunile or buletinele de știri. Fiecare alege pentru sine ce să urmărească. Cu siguranță mulți cred așa. Și, în context, persoane absolut apte de muncă preferă să stea în Chișinău în corturi, decât să muncească.

Cel mai mult însă mi-a plăcut anunțul unei doamne, pe o rețea de socializare în care spunea că are nevoie de oameni la muncile câmpului. Hrănește și plătește lucrătorii. Chiar mai bine decât cei care stau în corturile din centrul capitalei:

Azi dimineață, mascații au intervenit pentru evacuarea protestatarilor. Aceștia din urmă, nu au intervenit. Ce urmează?

Guvernările, de-a lungul timpului, au venit cu promisiuni electorale, despre o viață mai bună și salarii tot mai decente… Multă lume a primit ajutoare sociale de la stat, deși puteau munci bine-mersi! Iar alții, cei care muncesc, nu au deloc timp de pierdut în fața realității vieții. Privesc frustrați cum nu se face mai nimic. Atunci când semnalezi ca jurnalist/ă despre vreo problemă, autoritățile centrale, raionale și locale preferă să rămână mută la ce se întâmplă. Cadourile date pe sub masă favorizează lenoșii, iar oamenii cu demnitate rămân oropsiți! Promisiunile au rămas la nivel de promisiuni, iar vremurile bune în țara noastră, așa și nu au mai venit…