Piața muncii în Moldova este plină de anunțuri de tot felul: de la A la Z. Salariile, de asemenea, diferă. Deși este firesc să vrem un salariu bun, mai ales în contextul ultimelor evenimente din țara noastră. Dar care ar fi așteptările angajatorilor și a celor care își caută un loc de muncă? Angajatorii au cerințele lor, pe alocuri prost formulate în anunț, iar cei care caută de lucru, se bazează pe ceea ce e scris în anunț.

Iar la final, apar dezamăgiri. Angajatorul caută anumite calități, cei care caută – vor să fie angajați. Persoanele care transmit CV-ul la un job, deja e conștient de cerințele de acolo, inclusiv salariul. De cele mai multe ori, transmiți un CV, dar nu primești niciun feedback de la angajator. Fapt ce mi se pare lipsit de bun simț. Tot așa cum mi se pare lipsit de bun simț să inviți omul la interviul de angajare, să-i pierzi timpul, să-l iei la întrebări, ca la final să zici: „Am nevoie de cineva care are studii în domeniu”, „Am nevoie de o persoană cu experiență în domeniu” sau „o să vă sunăm să vă spunem răspunsul.”

Ce înseamnă de fapt aceste răspunsuri lipsite de logică

Dragă angajatori, voi când citiți un CV, realizați ce citiți? Dacă candidatul nu are experiență în domeniul la care aplică ori nu are studii, care e logica să-l mai inviți la interviu? Voi realizați că faceți omul ăla să piardă timp prețios și de ce nu, bani la transportul public? Mai ales dacă vine din suburbie.

Afirmația „Am nevoie de cineva care are studii în domeniu”

Dacă se vede clar din CV că nu are experiență în domeniul în care aplică, ori nu are studii, care este logica să mai inviți omul la interviu și să-i pierzi timpul?

Înțeleg că nu poți fi pe placul tuturor, dar… așteaptă-te și la asta. Chiar și dacă nu îți place de candidatul selectat pentru interviul de angajare, asta e valabil și invers. Gândește-te dacă tu lași o impresie bună. Indiferent de context.

Afirmația „Am nevoie de o persoană cu experiență în domeniu”

Întrebarea mea către fiecare angajator care a spus „am nevoie de o persoană cu experiență în domeniu” ar fi următoarea: tu ai experiență în toate domeniile?

Experiența profesională vine cu timpul. Asta nu înseamnă că X, Y ori Z nu va învăța meserie.

Personal, am avut o situație cu o agenție de turism când mi s-a zis să fiu ghidă și să fie o colaborare de durată. Fie! Hai să încercăm, zic. Mi s-a zis să merg la o mănăstirea din apropierea Chișinăului ca să prezint informația la un grup de turiști.

Am întrebat cine sunt turiștii. Mi s-a spus: „Nu contează cine sunt turiștii, contează să fii tu pregătită!”

Am rămas șocată și fără replică. Contează cine va sta în fața. Dacă e un grup de copii, te pregătești și comporți într-un fel. Dacă e vorba de un grup de liceu, e altă atitudine. Dacă e vorba de un grup de adulți e altceva, iar dacă stă în fața angajații unei ambasade acreditate în Moldova, în genere.

Fie, deja am tăcut! Oricum, la o mănăstire trebuie să mergi îmbrăcată la patru ace, indiferent cine sunt turiștii, iar în minte, deja îmi făcusem scenarii pentru grupuri diferite de vârste. Punctul culminant a fost când în ajunul zilei, mi se comunică că trebuie să merg într-o localitate din Orhei să iau grupul de copii, să merg la mănăstire, iar la final să-i duc înapoi în localitate. Și toate astea pentru o plată de aproximativ 200 de lei pe zi. Am refuzat colaborarea definitiv. Asta e bătaie de joc.

Am mai fost contactată ulterior de directoarea agenției. Nu am răspuns la tleefon. Nu știu care a fost logica ei să mă sune. Dar nici nu mă interesează. Dragi directori: fiți mai empatici!

Afirmația „o să vă sunăm să vă spunem răspunsul”

Dragi angajatori: dacă spuneți că o să sunați să ziceți răspunsul, păi sunați, chiar dacă veți comunica un răspuns negativ. E lipsă de bun simț să nu revii cu un mesaj, chiar și în formă scrisă.

Șefii caută persoane care să le știe pe toate. Să aibă studii în domeniu, experiență profesională și să fie pe gustul șui. Lucruri care sunt imposibild e realizat. Dacă vei învăța candidatul ăla îl vei aprecia, crede-mă că vei fi și tu apreciat la rândul tău. Unii șefi nu fac ceea ce ar trebui ori ce ar fi trebuit cu ei să se întâmple. Au uitat că au fost și ei fără experiență profesională.

Distribuie articolul: