Două laboratoare din Moldova au fost dotate cu echipament performant pentru prestarea serviciilor de screening de col uterin. Este vorba de Spitalul Clinic Republican și Institutului Mamei și Copilului.

În aceste laboratoare, zilnic, sunt efectuate analize care permit diagnosticarea precoce a leziunilor precanceroase, astfel încât cancerul de col uterin să fie prevenit, notează AGORA.md.

Echipamente performante pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, în două laboratoare din Moldova

Laboratoarele au fost dotate cu echipament în valoare de aproximativ 140 de mii de dolari. Acesta a fost cumpărat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), din banii oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

„Testul Papanicolau poate fi realizat gratuit de orice femeie începând cu vârsta de 25 de ani, la medicul de familie. Este singura metodă de a diagnostica precoce modificările colului uterin, contribuind la prevenirea cancerului de col uterin”, a subliniat ministrul Sănătății, Silvia Radu.

Reprezentanta UNFPA, Rita Columbia, a subliniat că, în ultimii cinci ani, peste 1.500 de femei din Moldova, majoritatea de vârstă reproductivă, și-au pierdut viața din cauza acestei maladii.

„Echipamentul de laborator va fi utilizat atât pentru prestarea serviciilor medicale de calitate, la standarde internaționale, în procesul de screening cervical, cât și pentru instruirea specialiștilor în domeniu. Îndemnăm și femeile să solicite aceste servicii, pentru ca împreună să stopăm cancerul de col uterin”, a declarat Rita Columbia.

Femeile sunt îndemnate să treacă testul Papanicolau o dată la trei ani, acesta fiind gratuit, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

Sursa: AGORA