Ecaterina Grosu Beșleagă este originară din Chișinău. Locuiește de ceva timp în Spania. A fost în vacanță în Mexic, țară foarte vizitată. Pe pagina de instagram, Ecaterina a postat imagini și clipuri video despre Mexic, iar cei curioși, pot să o urmărească. Ne-am propus să o descoasem și să aflăm cum este această destinație exotică.

Daniela Gorincioi: Ai fost în vacanță în Mexic. Cum de ai decis să mergi în Mexic? Totuși, costă ceva ca să ajungi în Mexic.
Ecaterina Grosu Beșleagă: Nu mi-a trecut niciodată prin cap să vizitez Mexicul, deși este o destinație turistică celebră. În urmă cu opt ani am cunoscut un băiat mexican cu care m-am împrietenit. Deși familia lui a locuit mai mulți ani în Spania sau s-a reîntors acolo. Din acest motiv, prietenul meu în fiecare an călătorește să-și viziteze părinții. Anul acesta, după tot ce s-a întâmplat cu situația COVID și imposibilitatea de a călători, a ajuns timpul pentru o nouă călătorie și de data aceasta am decis să mergem împreună.

DG: Dragostea nu are naționalitate. Cum reușește să se înțeleagă o moldoveancă cu un mexican?
EGB: Ne înțelegem foarte bine. De multe ori, simt că parcă am fi din aceeași țară sau chiar de parcă ne-am fi cunoscut toată viața. Desigur, uneori apar niște neînțelegeri, ceva normal în relațiile dintre cupluri, chiar și ale compatrioților. La început a fost mai dificil pentru modul de interpretare a lucrurilor, punctele de vedere și chiar viziunea asupra vieții în ambii sunt diferite. Dar, până la urmă, dorința de a rămâne împreună și de a ne cunoaște mai bine ne-a făcut să lucrăm la comunicare. Și acum ne înțelegem perfect!

DG: Dar ai venit în Moldova cu prietenul tău? Ce impresii i-a lăsat țara noastră?
EGB: Desigur! I-a placut tare mult Mileștii Mici. Pentru el a fost ceva special pentru că nu văzuse niciodată crame ca acestea nicăieri în lume și nici nu și-a imaginat astfel de locuri. De asemenea, a fost foarte surprins de stilul orașelor, a simțit trăsături comuniste, iar pentru el asta e ceva exotic. În același timp, a observat că străzile Chișinăului sunt mult mai spațioase ca în alte orașe și totul este mult mai verde.
DG: Revenim la călătoria în Mexic. Ce orașe ai vizitat în Mexic?
EGB: Am vizitat Mexic de 3 ori și am putut vedea multe locuri. Printre ele am văzut, desigur, capitala, Mexico City. Apoi Santiago de Querétaro, San Miguel de Allende, Cancún, Puebla, Oaxaca și Guanajuato. Pe lângă aceste orașe mari, am vizitat și numeroase orașe mai mici și diverse situri arheologice.
DG: Cum este Mexicul?
EGB: Mexic este o țară fascinantă. Pentru mine este o explozie de culori, arome și diversitate. Am fost uimită și m-a cucerit din prima clipă. Este ceva magic. Oamenii sunt foarte deschiși, prietenoși și zâmbitori. Iar gastronomia, tradițiile și obiceiurile sale sunt extrem de bogate.
DG: Ce ar trebui să ia în considerare un turist care dorește să viziteze Mexicul?
EGB: Să fie deschis la o țară cu distanțe mari, chiar foarte mari. De aceea recomand să călătorească cel puțin o săptămână. Dar cu cât mai multe zile, cu atât mai bine. Mexicul oferă foarte multe dar și deseori există multe preconcepții în privința securității. Evitând zonele/cartierele conflictive este sigur. Recomand să evite perioada aprilie – octombrie pentru că e epoca ploilor torențiale. Cel mai bine e de călătorit din noiembrie până în aprilie. Să viziteze muzeele în zile de duminică, întrările sunt gratuite. Iar dacă călătorește din Europa, să nu uite să aducă adaptoare de priză, pinii de priză nu sunt rotunzi. Și în nici într-un caz nu îi recomand să beie apă de la robinet.

DG: Cancún este o destinație turistică bine-cunoscută. Este o stațiune balneoclimaterică foarte populară pe coasta Golfului Mexic. Cum este această destinație turistică? Ce te-a impresionat?
EGB: Această destinație este frumoasă și ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost culoarea Mării Caraibelor. O culoare turcoaz cu nisip fin și alb de nedescris. Pe lângă asta, am fost impresionată de parcurile de activități pentru turiști. Și în primul rând, recomand celebrul parc Xcaret, care se află chiar pe malul mării. Acolo există posibilitatea de a înota în râuri subterane, bucurându-te de o zonă de plajă, o lagună și piscine naturale cu apă de mare. Pe lângă natura uimitoare, Xcaret este și un parc tematic, care celebrează prezentul și istoria bogată din trecut a Mexicului, o țară renumită pentru tradițiile și cultura populară. Oferă spectacole de dans și diverse spectacole istorico-tradiționale.

DG: Povestește-ne un pic despre piramidele vizitate?
EGB: Am văzut destul de multe piramide, nici nu știam că în Mexic există foarte multe structuri piramidale împrăștiate pe tot teritoriul. Aceste piramide sunt vechi și învăluite în mister. Spre diferența de cele din Egipt care sunt morminte, acestea sunt structuri în vârful cărora se află un templu. Una dintre cele mai interesante piramide din Mexic se află în Teotihuacán unde există o piramidă enormă, cea a Soarelui, cu baza de 220 x 250m, cu cinci terase și 63 de metri de înălțime și 240 de trepte. În altă parte se află și piramida Lunei de 40 de metri de înălțime.

Am vizitat și situl arheologic din Chichen Itzá și Marea Piramidă din Cholula care este un complex imens situat în Puebla, acesta fiind cel mai mare spaţiu arheologic din lume pe care stă aşezată o piramidă. Piramida, înconjurată de câmpie se află la 55 de metri înălţime şi ocupă un pătrat de teren cu latura de 450 de metri, având aspectul unui deal uriaş. Iar în vârful acesteia se află o biserică construită de spanioli.

 

Potrivit datelor din Cartea Recordurilor, Piramida din Cholula este cel mai mare monument construit vreodată în lume, mai mare şi decât Marea Piramidă din Giza, Egipt. Volumul estimat al Piramidei din Cholula este de 4.450.000 de metri cubi, în timp ce Piramida din Giza are 2,5 milioane de metri cubi.
Am mai fost și la Monte Albán care a fost unul dintre cele mai importante orașe din Mesoamerica. A fost fondată în anul 500 î.Hr. C. pe vârful unui munte din centrul Văilor Centrale ale Oaxacai și a funcționat ca capitală a zapotecilor de la începutul erei noastre până în anul 800 d. C.

DG: Cum este Oceanul Pacific? Cel puțin dacă e să vorbim din perspectiva regiunii Huatulco (plaja)?
EGB: Mereu am citit și mi-am imaginat că Oceanul Pacific are apă rece și nu prea multe plaje exotice. Dar, de fapt, am fost foarte fascinată de Bahías de Huatulco (Golfurile din Huatulco) pentru apele sale cristaline și calme, nisip alb fin și apa foarte caldă. Temperaturile sunt destul de ridicate, priveliștile și fauna magnifice. Sunt plaje paradisiace. Am văzut o broască țestoasă uriașă înotând, o rază manta sărind din apă, delfini, plaje pline de crabi de toate dimensiunile. Este adevărat că nu există plaje întinse în acea zonă de aceea sunt recomandabile excursiile cu barca, care îți dau ocazia să te bucuri de o plajă sălbatică în care nu găsești oameni. Exact ca în filme.

DG: Mâncarea mexicană este picantă. Cum ți-a părut mâncarea mexicană? Care sunt mâncărurile mexicane care îți plac?
EGB: Gastronomia mexicană este recunoscută și aclamată în întreaga lume pentru varietatea sa mare de arome, arome, culori, texturi și preparate și prezentări elaborate, pentru bogăția și diversitatea ingredientelor, inclusiv mirodeniile și alte produse endemice care oferă o aromă bogată și o notă unică fiecăruia. Este picantă.
DG: Ce reacție a avut familia prietenului tău, când au aflat că ești din Moldova?
EGB: Familia a reacționat foarte bine, deși cei mai mulți dintre ei nu auziseră niciodată de Moldova. Unii știau deja unde este, alții nu, dar în curând au început să investigheze și să se intereseze. În plus, ar dori să viziteze Moldova și să cunoască acele locuri din lume.

DG: În Spania, cum se îmbină cultura mexicană cu cea românească?
EGB: Adevărul este că nu aș putea spune, din moment ce nu știu că aceste două culturi sunt strâns legate. În principiu, fiecare cultură se întâlnește între ei sau se amestecă cu cea spaniolă, mai ales ca nu suntem așa de mulți. Noi înșine ne-am cunoscut pentru că ne mișcăm printre cercurile de spanioli. Cred că asta e, că există posibilitatea ca aceste două culturi să se îmbine mai mult prin intermediul culturii spaniole.