Nu sunt prea multe persoane care s-ar aventura să-și facă o afacere în domeniul agriculturii, ea însă, cu multă încredere, a pășit în această lume deloc ușoară. Mariana Pîslaru este antreprenoarea care visează să-și  transforme afacerea într-un model al agriculturii performante în Republica Moldova și al fructelor calitative peste hotarele țării. Mai multe despre această femeie curajoasă, află mai jos.

De mai bine de zece ani agricultura a devenit viața ei, de aceea tinde să devină model al agriculturii performante în Republica Moldova și al fructelor calitative peste hotarele țării. Întreprinderea agricolă „Staragro Group”, fondată de Mariana Pîslaru, se orientează spre producerea cireșelor de diferite soiuri, începând de la cireșele timpurii, până la cele târzii.

Deși în 2010 a plantat o livadă de prun, ulterior a înțeles că trebuie să fii bun într-un domeniu și a decis să producă doar cireșe. Astfel, în prezent întreaga plantație de cireși este dotată cu sistem de irigare prin picurare, parțial plasă antigrindină, iar următorul pas va fi instalarea plasei anti ploaie.

Potrivit antreprenoarei, înainte de a investi în livada de cireș, a vizitat mai multe afaceri similare din Turcia, Grecia, Italia și Germania, dar a și consultat specialiștii pentru a studia calitatea solului, umiditatea etc.

„Prin intermediul proiectului USAID/APM, în acest an am vizitat mai multe livezi din Statele Unite ale Americii și m-am convins cât de avansați sunt producătorii de acolo. Cel mai mult însă m-a impresionat responsabilitatea muncitorilor. Un culegător din SUA recoltează în medie 500 kg de cireșe pe zi, comparativ cu 150 kg pe care cu greu le recoltează un culegător din Moldova”, spune antreprenoarea.

Piețele principale pentru cireșele din livada doamnei Pîslaru erau Rusia și Belarus. Dar pentru că aceasta este sigură că un producător agricol trebuie să își diversifice piețele pentru a exclude riscul unor interdicții, dar și pentru a obține un preț mai bun, în acest an, a început să implementeze standardele GLOBALG.A.P., ca să se poată orienta spre piețele europene și asiatice.

„Pentru a avea acces pe piețele europeană și asiatică și a nu fi dependenți de o singură piață, lucrăm intensiv la calitate, nu la cantitate. Producătorii de fructe trebuie să învețe din greșelile altora, să nu calce pe aceleași
greble, precum vinificatorii”, explică ea.

Între timp, creativitatea Marianei Pîslaru depășește domeniul producerii de fructe, pășind și în domeniul agroturistic.

„Am construit o casă de vacanță, livada este un punct de atracție pentru turiști și deja am avut multe solicitări din partea agențiilor de turism pentru a găzdui oaspeți străini”, povestește femeia.

Iar dacă în trecut lumea antreprenoriatului și afacerilor, în Republica Moldova, era considerată o lume a bărbaților, Mariana spune că lucrurile s-au mai schimbat.

„Astăzi pot spune certitudine că lucrurile se schimbă când vine vorba de implicarea femeilor în managementul afacerilor agricole, iar stereotipurile că femeile nu pot deosebi jeep-ul de tractor deja sunt depășite. Ne consultăm între colegi despre soiuri, tehnologii de producere și post-recoltă fără vreo prejudecată că suntem femei sau bărbați”, zice ea.

Spre sfârșit Mariana vine și cu un mesaj de încurajare pentru femeile care încă au dubii în a se implica într-o afacere agricolă.

„Eu știu cât este de greu să începi o activitate de la zero, dar totuși îndemn femeile care își doresc să se aventureze într-o afacere agricolă – să prindă la curaj, iar pe tineri îi îndemn să revină fără frică în țară.”

Distribuie articolul: