Durata de valabilitate a produselor de machiaj nu este mereu scrisă pe ambalaj, dar asta nu înseamnă că produsele respective se pot folosi… pe viață. Termenul exact pentru expirarea articolelor de machiaj depinde de produsul respectiv, de modul în care este depozitat și de dacă acesta a fost sau nu sigilat ori deschis. Ca regulă generală, toate produsele expiră la un moment dat, de obicei în termen de 2 ani de la achiziționare – chiar dacă nu îl deschizi – și, maxim 3 luni în cazul produselor pentru machiajul ochilor.

Respectă codul

Simbolul imprimat pe ambalaj (un borcan deschis cu un număr și un „M”) indică numărul de luni în care formula poate fi utilizată din momentul deschiderii produsului. Aceasta este de obicei durata de valabilitate a produselor de machiaj. Desigur, e foarte probabil nu vei păți nimic daca acestea sunt utilizate după intervalul specificat – dacă produsele nu sunt contaminate (caz în care există risc de acnee, stafilococ, infecții oculare, etc.), dar eficiența formulelor va scădea.

Formula decide

Produsele cu formule cremoase (fond de ten, anticearcăn, fard cremă/lichid) conțin uleiuri sau unturi, expiră în decurs de un an (unele dintre acestea se pot separa, moment în care devine clar că trebuie aruncate).  În cazul în care produsul este natural, fără un conservant adăugat, nu mai poate fi folosit chiar dacă este sigilat. Ideea este că toți conservanții se descompun în timp, chiar dacă produsul este nefolosit, deci nu ar trebui să păstrezi niciodată un produs de machiaj mai mult de 3 ani.

Produse pentru ochi

Un semn că produsele de machiaj au expirat este faptul că formulele pudră compacte – fard de pleoape, blush, iluminator/bronzer, etc. – crapă. Și în ciuda tutorialelor virale despre repararea fardurilor crăpate, nu este indicat să prelungești viața produselor folosind apă, demachiant, etc. În general, produsele pentru ochi sunt cele mai delicate dintre articolele de machiaj, prin prisma potențialului lor de contaminare și infectare, și nu este recomandat să fie folosite mai mult de șase luni, chiar trei luni în cazul rimelului. Doar produsele precum creionul pentru ochi (și creionul contur pentru buze)  pot avea un termen de valabilitate mai mare – maxim un an, deoarece pot fi ascuțite. Respectă data sau simbolul de pe recipient și igienizează temeinic aplicatoarele.

Of, am aruncat cutia!”

De multe ori, durata de valabilitate a produselor de machiaj sau termenul de expirare sunt înscrise pe ambalajul de carton, pe care îl aruncăm imediat ce desigilăm produsul. De asemenea, din cauza uzurii, și data de pe recipient poate deveni ilizibilă. Atunci vine rândul simțurilor noastre, pentru a ne da seama dacă produsul mai poate fi utilizat. Primul pas este să miroși produsul – dacă era un produs parfumat sau inodor și se schimbă sau apare un miros, aruncă-l. Verifică dacă și-a schimbat culoarea; multe produse pot oxida și pot căpăta o nuanță portocalie. De asemenea, dacă textura s-a schimbat în vreun fel,  sau dacă produsul se simte diferit pe piele, locul lui nu mai este în trusa de machiaj. Golește conținutul și aruncă-l separat de recipientul din plastic.

Distribuie articolul: