Probabil că fiecare om, la începutul carierei sale are niște așteptări. Adevărul este că, din păcate, acestea nu mereu se vor adeveri. Vezi mai jos, câteva lucruri dure, dar adevărate despre avansarea în carieră.

Nu trebuie să fii cel mai deștept sau cel mai bun ca să ajungi sus

Nu-i așa ți s-a întâmplat și ție vorbești cu cineva și te întrebi cum a ajuns omul acela într-o asemenea poziție de vreme ce nu bifează foarte multe calități.

Adevărul este nu trebuie fii cel mai deștept sau cel mai bun în domeniul tău pentru a urca pe scara ierarhică, ci trebuie fii cel mai tare la aplicarea regulilor de bază după care funcționează orice companie:

  • Înțelegerea perfectă a politicii firmei
  • Construirea de relații funcționale
  • Performanțe notabile în jur

Personalitatea ta contează mai mult decât skill-urile

Orice ierarhie organizațională interioară are iz de politică. De multe ori contează cine se înțelege mai bine cu șeful, cine e văzut mai capabil, mai plăcut, mai implicat, cine e mai vorbareț la petreceri sau cine pleacă ultimul mereu – chiar dacă astea nu trebuie fie adevărate sau relevante pentru cât de bine își face treaba omul respectiv.

Cu cât avansezi mai mult în carieră, cu atât soft skill-urile tale o conteze mai mult decât abilitățile profesionale specifice pentru care ai fost angajat în prima fază. Pe nimeni nu mai interesează dacă chiar cunoști toate cele, de vreme ce acum ai oameni în echipa ta care fac tot ce trebuie.

Companiile nu sunt mereu interesate de pasiunile sau ideile tale inovatoare

Tinerii din ziua de azi visează la o simbioză perfectă între pasiunea lor și cariera care o le pună o pâine pe masă. Nimic rău în astaaceastă utopie e adânc înrădăcinată în programul de funcționare a multor oameni.

Însă corporațiile au o viziune proprie numită strategie. Angajații, chiar și cei mai creativi, trebuie se alinieze acestei strategii și o execute.

Fiecare firmă face eforturi pentru a păstra talentul în cadrul companiei, însă adevărul este orice sclipire de geniu trebuie fie centrată în jurul unei nevoi deja identificată de companie pentru a nu rămâne doar la nivelul de idee.

Norocul e la fel de important ca și talentul

Sunt oameni care au nimerit la un super job din prima, au avut parte de mentori acolo, de persoane care i-au împins spre noi orizonturi și le-au permis crească. Pare aproape nedrept dacă stăm ne gândim unii nu au fost atât de norocoși și ca urmare, drumul lor în cariera a fost mai anevoios.

Ce poți face dacă te încadrezi în a doua categorie? ți lărgești cercul de cunoștințe și ți faci singur norocul de acum înainte. Cel mai bun sfat este începi socializezi cu oamenii care sunt acolo, în joburile și domeniile, pe care le vrei și tu. Relațiile o ți deschidă uși de acum înainte.

O să-ți petreci o mare parte din carieră fiind plătit mai puțin decât meriți

Cel mai probabil, de mai multe ori în traseul tău profesional, alții o ți determine valoarea. Cel puțin la început.

Angajatorii o ți pună în față ce sume vor ei, și o tindă spre cifrele care se încadrează în bugetele lor stabilite deja și astea o rămâne, dacă nu ai un cuvânt de zis.

Cunoașteți valoarea și stabilește exact cât vrei fii răsplătit pentru timpul pe care-l oferi acestei părți din viața ta. Ține mine nimeni nu este de neînlocuit – ai auzi și asta destul de des în cariera tași cel mai important este preiei controlul alegerilor tale.

Sursa: Andreearaicu.ro

Distribuie articolul: