Din toamnă se va redeschide cursa de trenuri pentru transportul mărfurilor pe tronsonul de cale ferată Berezino (Ucraina)-Basarabeasca (Republica Moldova).

Astăzi s-a semnat Memorandumul de înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare. Documentul a fost semnat de către vicepremierul Andrei Spînu și ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

„Astfel, Republica Moldova va putea exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni. Totodată, prin intermediul acestui segment de linie feroviară, Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările UE”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

Relansarea circulației pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca va transforma or. Basarabeasca într-un hub logistic internațional, prin intermediul căruia va fi asigurată conexiunea porturilor din Iujnîi, Odessa, Cernomorsk, Belgorod-Dnestrovskii, Izmail, Reni, Giurgiulești, Galați, Brăila și Constanța. În acest fel, complexele portuare vor deveni mai competitive, iar beneficiarii serviciilor portuare vor avea o ofertă mai diversificată.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova precizează că tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca, pe teritoriul Ucrainei, a fost desfăcut în anul 1997. Construcția tronsonului urmează a fi efectuată pe o distanță de aproximativ 23 de km. Din aceștia, 1,2 km de cale ferată vor fi construiți pe teritoriul Republicii Moldova”, se mai menționează în comunicat.

Andrei Spînu menționează că în urma acestei înțelegeri  ţara noastră va putea exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni.
„Astăzi am semnat cu ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Міністерство інфраструктури України cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare. În urma acestei înţelegeri Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările UE. Totodată, construcția tronsonului urmează să fie efectuată în următoarele zile pe o distanță de aproximativ 23 de km. Dintre care 1,2 km de cale ferată vor fi construite pe teritoriul Republicii Moldova”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de facebook.

 

Distribuie articolul: