Irina Ursoi, mamă a patru copii, trăiește cu frica că în orice moment ar putea să-și piardă adăpostul. Ea povestește că acum patru ani și jumătate a aflat că mama ei a lăsat un testament prin care a cedat propriul apartament unor străini. Irina este convinsă că persoanele care apar în testament au manipulat-o pe mama ei în timp ce aceasta era grav bolnavă.

În cadrul emisiunii „Aici Moldova”, Irina a relatat că acum un an și jumătate a decis să se ocupe de documentele apartamentului. Ea era conștientă că există un testament pe numele tatălui său și chiar l-a văzut la notar. Cu toate acestea, după decesul tatălui ei, testamentul nu mai avea valabilitate, determinând-o să se implice în acest aspect. În acel moment, femeia a descoperit că apartamentul era înregistrat pe numele altor persoane.

Această locuință a fost cea în care ea a copilărit, spune Irina:

„Am locuit acolo până în clasa a șaptea, după care ne-am mutat. Motivul a fost că mama servea, avea probleme cu alcoolul. Tata a decis să ne mutăm la sat atunci. (…) M-am întors înapoi la apartament chiar după decesul mamei, după mulți ani. Mama ținea acolo găzdași și nu a locuit nici ea acolo mulți ani”, își amintește Irina.

Apartamentul are o odaie și este situat în sectorul Ciocana din municipiul Chișinău.

„Eu m-am născut aici. Copilăria mea tot a fost aici. (…) Țin minte cum eram mici, ne jucam pe aici. Totul e al meu aici. Am amintiri frumoase. Eu nu știu cum aș putea să mă despart de căsuța asta, pentru că alta nu am”, povestește ea.

Irina spune că aceste amintiri îi readuc de fiecare dată zâmbetul pe față și că au fost cele mai fericite momente din viața ei.

Ea a fost căsătorită cu un bărbat de la Cojușna. Cu primul său soț, Irina are doi copii: o fată în vârstă de 10 ani și un băiat de opt ani. După câțiva ani, soțul a părăsit-o pentru o altă femeie. Atunci, ea și-a luat copiii și a plecat. Acum, Irina locuiește în concubinaj cu un alt bărbat, cu care are alți doi copii de doi ani și, respectiv, un anișor. În prezent, familia sa, formată din șase membri (doi maturi și patru copii), locuiește în acel apartament, cu o suprafață de 40 de metri pătrați.

„Trei copii dorm pe un pat și noi trei pe un alt pat. În schimb, știți, nu mă plouă și nu mă bate vântul. (…)”, zice Irina.

Potrivit psihologului Aurelia Balan, oamenii mereu au tendința de a se întoarce și de a se atașa de locurile unde au copilărit și unde se simt bine: „Copiii nu știu cum poate sau cum ar trebui să fie copilăria lor. Fiind copii, noi credem că avem cea mai frumoasă copilărie, pentru că este a noastră. Exact cum eroina povestește cu o plăcere nostalgică despre casa copilăriei, exact așa și copiii ei vor povesti după ani de zile despre copilăria lor”.

Irina afirmă că a mers la notar pentru a afla despre testament: „Eu i-am spus că știu că este testament făcut pe Neagu Gheorghe. Și mi-a zis că nu, că testamentul este scris pe alt nume. Mi-a zis unde să merg și eu am mers ca să aflu pe cine e scris testamentul. Acolo mi s-a zis că da, există un astfel de document și este scris pe numele lui Grădinaru Mihai”.

Irina știa că mama ei era în relații de prietenie cu un cuplu, printre care și Grădinaru Mihai, care îi ajuta pe părinții săi. De asemenea, ea zice că nu știa că mama sa voia să lase testament pe numele acelor persoane.

Cât despre relația cu mama, Irina spune că nu se înțelegeau foarte bine. Din cauză că mama ei deseori consuma alcool, ea devenea agresivă și se certau.

„Mama mea toată viața a suferit de responsabilitățile sale de mamă. Ea mai mult iubea să servească, băutura era pe primul loc la ea, dar eu eram pe locul doi sau trei. Toată viața nu m-a iubit și nu m-a apreciat, și încă și după deces mi-a făcut surpriză cu testamentul. (…) Erau și momente plăcute cu ea”, povestește Irina.

Psihologul Aurelia Balan susține că la alcoolism nimeni nu ajunge pur și simplu.

„În spatele fiecăror dependențe se ascund traume foarte mari. Mai mult, cercetările moderne ne spun foarte clar că, dacă nu ar exista aceste dependențe, oamenii nu ar putea trăi. Aceasta este linia lor de supraviețuire. Ei supraviețuiesc doar pentru că au această dependență”, susține specialistul.

Ambii părinți ai Irinei au decedat în același an. Tatăl său a murit pe data de 18 ianuarie, iar mama a decedat la spital, la 5 iulie, la mai puțin de jumătate de an. Aceasta suferea de ciroză hepatică toxică.

Într-o zi s-a certat mult cu părinții săi, spune Irina, pentru că mama ei dorea să vândă apartamentul, dar avea nevoie de permisiunea fiicei pentru a face acest lucru. Irina însă a fost bătută de tatăl său atunci.

„Eu am împins-o pe mama, ea a căzut jos și s-a lovit la cap. Atunci, tata mi-a dat niște pumni în coaste. A fost prin august. De atunci și până la decesul tatei, m-am văzut cu el doar o singură viață. Și cu mama la fel”, zice ea.

Testamentul pe numele lui Grădinaru Mihai a fost întocmit la 4 februarie 2019, într-un birou notarial din Capitală. Mama Irinei, conștientă și nesilită de nimeni, a hotărât că toată averea sa, după deces, inclusiv apartamentul, o va lăsa persoanelor menționate mai sus.

„Atunci când sunteți copii, manifestați respect și gratitudine față de părinți. Acest legiuitor a convenit ca moștenirea legală să fie pe orice persoană străină, nu doar pe copii. Dacă copilul s-a comportat incorect față de părinții săi, mai ales ca dumneavoastră. Voi ați bătut-o pe mama, vă dați seama? Indiferent cum se comportă acel părinte, noi ca copii niciodată nu avem dreptul să ridicăm mâna la un părinte, să-i cauzăm traumatisme. Ce a simțit ea atunci? (…) Eu admit un astfel de comportament din partea părintelui, ca să meargă și să ofere proprietatea ei unei persoane de la care a primit acea căldură și respect pe care le aștepta de la copilul ei”, a declarat un expert.

Irina spune că a încercat să discute cu persoanele pe numele cărora a fost întocmit testamentul, însă acestea nu au dorit să vorbească cu ea.

„Ea mi-a spus că i-a dat mamei mele 3.000 de euro când a murit tatăl meu, pentru înmormântare. Acest lucru nu este adevărat. Înmormântarea a fost organizată de copiii săi din prima căsătorie. Atunci, eu am întrebat-o dacă are un act că i-ar fi dat mamei sale acești bani și ei au zis că nu e numaidecât să aibă un act, pentru că deja au testament”, explică Irina.

De asemenea, femeia zice că acești oameni i-au mai dat mamei sale 20.000 de lei pentru serviciile comunale. Totuși, aceste datorii așa și au rămas.

În prezent, cuplul se află în Germania. Echipa „Aici Moldova” a încercat să-i contacteze, însă nu a reușit. În schimb, a reușit să discute cu avocatul cuplului, care a comunicat că clienții lui au îngrijit de părinții Irinei, pentru că fiica lor nu se ocupa de ei, nu-i vizita și nu se interesa de starea lor de sănătate. De asemenea, acesta a spus că Irina nu a fost prezentă nici atunci când tatăl ei a decedat. Avocatul a precizat că a mers la notarul care a întocmit testamentul și s-a interesat despre circumstanțele în care a fost semnat documentul. Acolo, el s-a convins că procedura a fost respectată cu strictețe. Totodată, avocatul i-a sugerat Irinei să se adreseze în instanța de judecată dacă nu este de acord cu documentul întocmit de mama ei.

Irina afirmă însă că nu este adevărat că nu a fost la înmormântarea tatălui său. Aceasta a negat acuzațiile.

De asemenea, ea spune că, în prezent, unica sa dorință este să fie lăsată în pace de acești oameni. „(…) Să-mi cedeze partea lor. Chiar au ajuns să-mi ia bucățica ceea de pâine de pe masă?”

„Eu înțeleg că în sufletul dumneavoastră este o mare, mare durere, care se trage din copilărie. Eu v-aș spune să o iertați pe mama voastră și să vă rugați pentru sufletul ei. Iar copiilor dumneavoastră, având o așa experiență, să le dați cât mai multă căldură”, spune unul dintre experți.

„Eu admir puterea cu care lupți tu pentru această locuință pentru tine și copiii tăi. Nu îți sugerez vânzarea acestui apartament. (…) Dar, din ce am înțeles, cel puțin la etapa actuală, succesiunea mamei ai deschis-o doar tu. Du-te încă o dată la notar și mai verifică o dată dacă ei au intrat în succesiunea testamentară sau nu. Sunt multe cazuri în care, dacă nu sunt respectate toate procedurile, și acum mai ai o șansă să fii moștenitor. Notarul îți poate sugera o altă soluție. Sunt niște șanse. Există și oportunitatea de a negocia o tranzacție totuși, dacă ei și-au angajat un avocat”, a spus un alt expert.

 

Distribuie articolul: