Să fii mamă este cel mai frumos lucru din lume. Da, este greu, dar e de o mie de ori mai frumos. Astăzi vom descoperi istoria unei mame curajoase. Nu are mulți urmăritori pe rețelele de socializare, nu publică zi de zi fotografii, nu oferă atât de multe sfaturi pe rețelele de socializare, ea pur și simplu este fericită alături de soț și de cei patru copii ai săi. Chiar dacă nu este o persoană publică merită să fie auzită și ascultată. Fiind în așteptarea copilului, te-ai fi gândit vreodată că pot fi nu unul, nu doi, ci trei? 

 

Este vorba despre Rodica Popa, cea care zi de zi demonstrează cât este de minunat să fii mamă. Și ce dacă la prima consultație la medic li s-a spus că vor avea doar un copil? Ei au avut parte de o surpriză de trei ori mai mare, pentru că în a doua ei sarcină ea a născut tripleți. O adevărată bucurie la puterea a treia, nu-i așa? 

Rodica are o fetiță mai mare, de aproape șase ani, numele ei este Raluca, iar tripleții, cei doi băieți și o fetiță, au fost concepuți pe cale naturală și cum au spus chiar și medicii acest fapt este o raritate. 

 

Daniel, Alex și Lia, sunt tripleții care acum doi ani și jumătate au făcut fericită o familie din comuna Băcioi. Familia a rămas plăcut surprinsă și a trăit niște emoții profunde pe care nu le vor uita niciodată. În interviul de mai jos vei afla istoria familiei Popa: Cum se descurcă ei acum? Care e cea mai mare provocare întâlnită? O sarcină de tripleți totuși e mai diferită? Și multe semne de întrebare la care vei găsi răspunsuri. 

 

Ce înseamnă pentru tine cuvântul „familie”? 

Pentru mine „familie” înseamnă locul unde predomină armonie, liniște, înțelegere și iubire. Este acel loc, unde e cald și bine. Unde fiecare membru al familiei știe că aici, o să găsească mereu acel sprijin de care are nevoie.

 

Pentru a vă cunoaște mult mai bine, i putea să descrii fiecare copil în câteva cuvinte? 

Eu sunt mamă a patru copii minunați: Raluca curând împlinește șase ani, iar tripleții Dan, Lia și Alex au doi ani și jumătate. Chiar dacă sunt frați, ei sunt foarte diferiți, atât la chip, cât și la caracter. Raluca este surioara înțeleaptă, grijulie și dulce. E o fetiță ascultătoare, stăruitoare, dar și liniștită. Cred că datorită firii sale înțelegătoare, nu a avut parte de gelozie față de frățiorii ei. Pentru că în ultimii ani, anume ei au avut nevoie de o atenție mai deosebită. Dar desigur, noi ca părinți am ținut cont de acest lucru și i-am oferit Ralucăi de fiecare dată toată căldura și atenția noastră.

Lia este Mica noastră dansatoare, îi place mult să danseze și să zâmbească. Nu prea știe să meargă, dar mereu țopăie. Este o „vrăbiuță” mică și dulce cu caracter puternic. Întotdeauna obține ceea ce își dorește.

Alex este un băiețel blond cu ochi verzi, care fură inimile tuturor. E un copil blând și firav. Adoră animalele și insectele, le admiră atât în cărți, cât și în natură.

Dan este un adevărat „bărbățel”. Chiar dacă este mic, îi place să se implice în treburile celor mari, deseori îmi „fură” aspiratorul din mână. Încă de când avea nouă luni a îndrăgit jocul cu mingea și de atunci sunt cei mai buni prieteni, joacă fotbal într-un mod foarte priceput.

De la început nu știai că vor fi tripleți, care a fost reacția ta atunci când ai aflat noutatea? Dar reacția soțului? 

Am aflat la 12 săptămâni, atunci noi știam că vor fi gemeni. Dar când medicul a început să-mi examineze burtica cu aparatul ecografului a făcut o mimică a feței „interesantă”, apoi eu m-am uitat la ecranul care era întors spre mine și eu singură am observat că sunt trei bebeluși. Am fost foarte șocată. Soțul era cu mine, desigur că a fost uimit și el, dar cu timpul, ambii am înțeles că vom fi părinți mai speciali. Iniţial, pentru mine, ideea unei sarcini cu trei copii, era ceva din lumea fantasticului, îmi părea totul complicat și ireal, însă din fericire, am aflat că pe Facebook există un grup cu „viitoare mămici”, acolo sunt mii de mămici, atât din Moldova, cât și din România. Mame de gemeni, tripleți și cvadrupleți. E un grup unde orice femeie poate să găsească suport psihologic, susținere, încurajare și curaj.

E posibil fără ajutorul nimănui să te descurci cu 4 copii mici în casă? Sau apelezi la ajutorul cuiva?

Nu e imposibil, dar fără suport e mai greu și mai complicat când este vorba de trei copii de aceeași vârstă și cu aceleași nevoi. La început, ca ajutor am avut bonă, însă odată cu începutul pandemiei am rămas doar cu ajutorul bunicilor, cărora le suntem foarte recunoscători, fără ei ar fi fost dificil. Acum, când tripleții sunt mai mari și independenți, mă descurc deja și singură. Cu o bună organizare a timpului, în special timpul destinat pentru gătit, totul e posibil.

Care este rolul soțului în educarea copiilor?

Soțul, în cea mai mare parte a timpului este la serviciu, pentru că el este cel care aduce banii în casă. Cu copiii petrece timpul seara, după serviciu, și în weekend. Și desigur că, cu tata totul se învață prin joc.

Ce reacție a avut Raluca, atunci când și-a văzut pentru prima dată frații? Și ce relație are ea acum cu tripleții? 

 Raluca de la bun început și-a îndrăgit frățiorii și a fost mereu grijulie cu ei. În ceea ce privește îngrijirea tripleților, eu niciodată nu am impus-o să facă ceva dacă ea singură nu își dorea. Am implicat-o în lucruri mici cum ar fi hrănitul picilor sau să-mi aducă un scutec atunci când aveam nevoie. Acum, că au mai crescut, îmi place să-i văd cum se joacă împreună.

Cum ai descrie prima lună după naștere, ce a fost cel mai greu? 

Prima lună după naștere a fost destul de dificilă. Primele două săptămâni le-am petrecut în spital, am fost internați în secţia de prematuri pentru că doi din copii aveau nevoie de greutate. După care am venit acasă și a început acomodarea noastră. A fost o perioadă solicitantă, eu îmi reveneam de după operație și plus că copiii aveau nevoie de foarte multă atenție. Dar totuși acea perioadă a trecut repede.

Cât de importantă este rutina în familia voastră? Programul meselor, al somnului, al activităților?

Într-o familie unde sunt mai mulți copii, dar în special multipleți, un rol important îl are regimul zilei. Dacă acesta este respectat, atunci ziua va fi mult mai ușoară. Când zic regim, nu mă refer la ceva foarte strict. Este vorba despre, un regim de somn la amiază, regim de mese și plimbări în aer liber. Aceste puncte ajută mămicile să programeze cât mai eficient timpul pentru a reuși cât mai multe într-o zi de 24 de ore. Uneori mi-aș dori ca ziua să aibă și 28 de ore, dar asta e…!

Tu ai spus că „să ai tripleți e o adevărată provocare”. Totuși care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit până acum? 

Să ai tripleți înseamnă să ai provocări în fiecare zi și în toate sferele vieții. Provocarea este să dormi cu tripleți într-o cameră, eu adorm noaptea cu ei încă de la patru luni. O noapte poate fi liniștită, altă noapte nu prea. Să culci de una singură trei copii odată, dar totuși când ai două mâini și două picioare totul e posibil. Mă salvează sistemul de legănare a pătucurilor, ele într-adevăr îmi ușurează munca. O altă provocare a fost să hrănesc mixt trei bebeluși odată. Până la cinci luni am alăptat mixt tripleții. O masă pentru toți trei îmi lua cam 45 de minute, iar peste maximum două ore trebuia să o i-au de la început. Zi de zi să îmbraci trei copii nu este ușor, să schimbi zeci de scutece pe zi, să le speli dinții, să-i dezveți de suzetă, să-i înveți la oliță, să te plimbi cu trei curioși, să mergi la magazin, să împarți atenția la fiecare, să calmezi trei mici plângăcioși și altele. Lista de provocările zilnice este foarte lungă și ea pe zi ce trece se completează. Să fii mamă de tripleți este mai dificil, dar și mai vesel. Ești impusă să fii creativă și să te adaptezi oricărei situații, pentru că nu ai încotro. Dar în cazul meu iubirea pe care o primesc înapoi este înmulțită la patru, și datorită copiilor mei mă simt puternică și specială.

 

O sarcină cu tripleți totuși e mai diferită decât sarcina manofetală. Cum au fost acele 9 luni din viața ta? Și care sunt diferențele pe care le-ai observat din prima sarcină (cu Raluca) și a doua sarcină cu tripleții?

O sarcină multiplă presupune și o burtă mult mai mare. În sarcina cu tripleții am purat și o centură pentru susținerea burticii, aceasta m-a ajutat foarte mult, fără ea aveam senzația că îmi pierd burtica. În sarcina cu tripleții grijile au fost triple, dacă într-o sarcină cu un copil fiecare mămică se îngrijorează de dezvoltarea fătului, în sarcina cu tripleți îți faci griji pentru trei copii în acelaşi timp. O grijă în plus era greutatea cu care se vor naşte copiii, deoarece cel mai adesea tripleții se nasc înainte de 37-38 saptămâni (eu am născut la 34 saptamâni și 4 zile), iar cel mai măricel din tripleți a fost Dan, care s-a născut cu greutatea de 2.180 gr. Respectiv una din cele mai mari griji pentru o mamă, într-o sarcină multiplă este să ducă cât mai mult această sarcină, pentru ca copiii să se nască bine dezvoltați şi sănătoşi. Dacă e să compar cele două perioade de sarcină, atunci fiind însărcinată cu Raluca, pot să zic că mă simțeam uşoară ca o pană.

 

Care e principalul avantaj al unei familii cu mai mulți copii?

Niciodată nu m-am gândit că voi fi mamă a patru copii, dar e cel mai frumos lucru pe care mi l-aș fi putut dori. Chiar dacă pe alocuri e greu, dar totuși e frumos să vezi cum relaționează copiii între ei, cum se giugiulesc, se joacă, învață reciproc diverse lucruri. Iar mie mereu mi-au plăcut familiile mari şi unite care se adună la masa de sărbătoare și își povestesc despre succesele și realizările lor.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Mama_de_tripleti_plus_1 (@mama_de_tripleti_plus_1)

 

 

Distribuie articolul: