Două femei din Moldova sparg stereotipurile. Marina și Xenia sunt surori și au deschis o afacere în Statele Unite, e o afacere destul de populară printre moldoveni, dar nu printre femei. Surorile Cobzac au avut curajul să învețe să conducă un camion și de atunci și-au dezvoltat această abilitate într-o afacere, relatează protv.md.

În 2012, Xenia a venit în America, iar după patru ani a urmat-o și sora ei. Au avut diferite joburi: au livrat marfă, au fost chelnerițe, dar surorile își doreau ceva mai mult.

Marina și Xenia au aflat de la un prieten că  meseria de șofer de camion e foarte bine plătită. Mai mult, îți oferă ocazia să vezi și alte locuri. „M-am gândit și m-am tot gândit, apoi i-am spus (prietenului): „Vreau să încerc asta cu tine!” A râs și mi-a răspuns că nu crede că sunt în stare, pentru că nu e deloc ușor…”, a spus Marina Cobzac.

Dar Marina nu s-a lăsat… A urmat un curs de instruire de trei săptămâni, la Chicago. Apoi a luat-o pe sora ei cu ea și amândouă au pornit la drum, în iarna lui 2018.

„Surorile nu s-au lăsat intimidate de gabaritul mastodontului cu 18 roți. Iar dacă șofatul pe ploaie sau zăpadă nu era o provocare, au fost nevoite să le demonstreze colegilor bărbați că şi ele pot face foarte bine meseria aceasta. În prima lor lună, alți șoferi au chemat poliția în parcarea unde fetele erau cu camionul, sub acuzaţia că ar practica o altă „meserie”.

„Ne-am trezit cu un polițist, credea că noi încercăm să facem altfel bani pe acolo. I-am arătat permisele, toate documentele și a râs. Nu-i venea să creadă că noi chiar eram șoferi profesioniști de camion”, a povestit ea.

Surorile au avut succes cu noua lor ocupație. Erau tot timpul pe drumuri, iar în două luni au reuşit să îşi cumpere propriul camion, și aveau deja propria lor firmă de transport.

Acum, după trei ani, surorile din Moldova au o mică flotă de transport – 4 camioane. Și au angajat alţi trei șoferi.

Urmărește un reportaj realizat de protv.md 

Sursa: protv.md

Distribuie articolul: