Marcăm Ziua Unirii Basarabiei cu România și Ziua Mondială a Teatrului pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Vom găzdui turneul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași cu două spectacole:

OAMENI SINGURATICI, adaptare după GerhartHauptmann, traducerea: Paul B. Marian, regia: Florin Caracala27 martie 2024, ora 18:00;

MEMORIA APEI de Shelagh Stephenson, traducerea: Diana David, regia: Irina Popescu-Boieru, scenografia: Rodica Arghir – 28 martie 2024, ora 18:00.

Evenimentul are loc în cadrul Turneului Unirii „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, ediția a X-a.  

Cele două spectacole se focusează pe tema familiei și a căutării unor puncte de sprijin într-o lume nesigură, de nisipuri mișcătoare.

Distins cu Premiul Nobel pentru literatură, în special pentru realizările sale în domeniul dramaturgiei, Gerhart Hauptmann e unul din cei mai prolifici și polivalenți scriitori de limbă germană, de la o altă intersecție de veacuri XIX-XX. Piesa  OAMENI SINGURATICI, cu tema, mereu actuală, a bărbatului situat între două femei, are o bază reală și i-a adus autorului notorietatea în 1891, fiind reprezentată la ResidenztheaterBerlin, apoi la Deutsches Theatre Berlin și Burgtheater din Viena. În regia lui Florin Caracala, cu Marian Stavarachi, Mălina Lazăr, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andreea Boboc, Marian Alexandru Chiculiță – în distribuție, spectacolul OAMENI SINGURATICI de la Iași,  propune o reflecție pe marginea unei drame familiale, a rutinei domestice, amăgitoare și sterilă, a diferențelor intelectuale, a neînțelegerii și înstrăinării reciproce.

În MEMORIA APEI, trei surori, ajunse la o răscruce a vieții, se reîntâlnesc în casa părintească. Ce te faci când amintirile tale despre mama, despre casa ta, despre frați și surori sunt departe de imaginea sacralizată de poezii și cântece înduioșătoare? Cum te desparți de mama, de trecutul tău? Ce rămâne și ce vei lua cu tine mai departe? Cunoscuții și îndrăgiții actori ieșeni,  Haruna Condurache, Catinca Tudose, Irina Răduțu-Codreanu, Livia Iorga, Monica Bordeianu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc ne aduc un spectacol axat pe relațiile familiale, care spulberă clișeele dulcege ale filmelor „de familie” și ale comediei clasice, reinventând subiectul în modul cel mai viu și mai contemporan cu putință.

Proiectul Turneului unirii „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, este la a X-a ediție. A fost inițiat cu implicarea regretatului Ion Caramitru, care i-a dat și titlul. Se desfășoară anual: în ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău ajunge în turneu la București și Iași, iar în jurul datei de 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, cele două teatre naționale vin în turneul de răspuns la Chișinău.

Informații detaliate și fotografii pe:

https://tnme.md/spectacole/oameni-singuratici/

https://tnme.md/spectacole/memoria-apei/

pentru alte detalii la telefonul secretariat TNME 0 (22) 22 64 27

casa de bilete: 0 (22) 221177

Distribuie articolul: