Pe 1 noiembrie avem alegeri prezidențiale în țara noastră. S-au împânzit toate rețelele de bannere și cutiile poștale de gazete – se pare că avem bine de unde ne documenta. Cum avem în vizor mai mult femeile, ne-am propus să vi le prezentăm pe cele două candidate din cursa pentru președinție: Violeta Ivanov și Maia Sandu, ca să le cunoașteți mai bine și ca să știți ce schimbări vor să aducă în țară, odată ajunse șefe de stat.

Vom porni prezentările în ordinea în care apar candidatele în buletinul de vot (NR: Soarta le-a adus chiar alături):

VIOLETA IVANOV – Nr 5 în buletinul de vot – reprezentanta partidului ȘOR

Violeta Ivanov s-a alăturat partidului politic „Șor” în luna mai 2020, după mai bine de 10 ani când a fost deputată în parlament. Partidul ȘOR a promovat-o imediat în funcția de vicepreședinte a fracțiunii parlamentare, iar acum este candidată la prezidențiale din partea partidului. Violeta Ivanov are studii la Harkov și Geneva, iar în perioada 2008-2009 deține funcția de Ministră a Ecologiei și Resurselor Naturale. Programul cu care vine în cursa pentru prezidențiale se numește „Moldova-2024”.

„Consider programul prezidențial „Moldova-2024” o linie directorie care arată încotro trebuie să meargă țara. Nu spre Est și nu spre Vest, să nu tindă spre împrumuturi străine, să nu divizeze cetățenii pe criterii etnice, pe principii lingvistice sau altele. Moldova are calea ei – calea dezvoltării economice, modernizării infrastructurii, dezvoltării industriei, o țară cu un sistem social bine dezvoltat și cu salarii și pensii decente. Programul se bazează pe patru direcții prioritare: infrastructura și dezvoltarea regională, agricultura, protecția socială și medicina, lupta cu corupția. Vom asigura conectarea la apă potabilă de calitate, precum și la rețeaua de gaz a tuturor localităților. Peste patru ani nu vor exista sate fără iluminat stradal”, a spus Violeta Ivanov.

În opinia Violetei Ivanov, relansarea economiei va permite să genereze suficiente surse pentru dezvoltarea infrastructurii, în special a celei rurale – reparația și iluminarea drumurilor din țară, atât naționale, cât și locale. Violeta Ivanov, își propune să elimine diferențele dintre sat și oraș, să redeschidă școlile și centrele medicale, să conecteze toate localitățile la rețeaua de apă și gaz. Programul „Moldova 2024” presupune și un șir de acțiuni concrete în domeniul dezvoltării agriculturii. Vedeți programul complet AICI. Mai jos puteți viziona filmulețul de campanie al candidatei Partidului ȘOR

MAIA SANDU – NR.6 în buletinul de vot – reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate

Maia Sandu a fondat Partidul Acțiune și Solidaritate în 2016, după ce a luptat timp de câțiva ani cu corupția din sistemul educațional, fiind ministră a Educației (2012 – 2015), iar apoi prim-ministră a țării (2019). A studiat la Harvard Kennedy School, unde a obținut titlul de master în politici publice, iar din 2010 până în 2012 a fost consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale la Washington. Programul cu care s-a lansat în cursa pentru președinție conține cinci puncte principale pe care se va concentra politiciana.

„Candidez la funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru că iubesc țara noastră și pentru că îmi doresc foarte mult ca toți oamenii să trăiască bine aici, acasă, alături de cei dragi, pentru ca noi toți să avem încredere în ziua de mâine și să ne mândrim cu țara noastră. Moldova are nevoie de un Președinte care este lângă oameni și printre oameni și care are curajul să rezolve cele mai serioase probleme cu care se confruntă țara. Avem nevoie de un Președinte care să poată să unească societatea. Eu cred în puterea noastră. Eu cred în puterea oamenilor buni. E vremea oamenilor buni!”, declară Maia Sandu.

Maia Sandu a dezvoltat în programul său electoral obiectivele naționale pentru care va pleda în calitate de președinte. E vorba despre 5 obiective naționale: Dreptate, ordine și disciplină – Funcționarii care vor cere mită sau vor hărțui oamenii de afaceri vor fi pedepsiți și eliberați din funcție. Toate instituțiile statului vor lucra pentru oameni și nu împotriva lor; Locuri de muncă acasă și familii unite – familiile vor avea 2 000 de lei în plus pentru fiecare copil, iar ajutorul pentru copiii din familii social vulnerabile va fi de cel puțin 1 000 de lei pe lună; Pensie minimă de 2 000 de lei; Două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor – Primăriile vor putea accesa direct fondurile pentru dezvoltarea comunităților; și Scoaterea Moldovei din izolare și apropierea de Uniunea Europeană – „Voi munci ca Moldova să aibă sprijin internațional, acces la investiții și ajutor financiar pentru infrastructură și dezvoltare”. Programul Maiei Sandu în calitate de Președinte poate fi găsit AICI. Mai jos puteți vedea un filmuleț de campanie, lansat de candidata Particului Acțiune și Solidaritate.

Amintim că, în cazul în care una dintre candidate va câștiga alegerile din 1 Noiembrie 2020 (NR: sau eventual turul II, dacă se ajunge la acesta și accede careva dintre candidate), aceasta va fi o premieră pentru Republica Moldova – prima femeie în funcția de președintă a țării.

Foto/Video: Paginile oficiale Maia Sandu și Violeta Ivanov