Vă spuneam într-un material anterior că anume Dorina Baltag, o moldoveancă stabilită în Olanda, reușește să cheme diaspora la o colaborare fructuoasă. De această dată pune la cale două proiecte prin care să aducă acasă „creierii” Moldovei, plecați peste hotare. Iată despre ce este vorba.

Cariera mea este plan academic, predau în domeniul studiilor europene, iar Republica Moldova este un curs opțional, pe care l-au ales mai mulți studenți și asta m-a bucurat foarte mult. Am avut în final 20 de lucrări de cercetare pe viziuni la diferite probleme cu care se confruntă Republica Moldova – viziuni pe care politicienii sau factorii de decizie de la noi ar fi bine să le cunoască.

În Acest sens, am creat alături de alți colegi și vom lansa la finalul acestei veri un proiect prin care vrem să aducem diaspora științifică acasă. Acest lucru se va întâmpla online, prin intermediul unei platforme, în care aceștia își pot lăsa comentarii, analize, sugestii, lucrări sau cercetări academice la care au muncit. deja nu contează: student, lector, profesor, masterand, doctorand – e un congres continuu a celor plecați cu cei din țară. Este o practică foarte întâlnită la Universitățile din Europa de Nord.

Deja pe fiecare domeniu conex, în care vor apărea lucrări, cercetări sau teze, se vor identifica din Republica Moldova instituțiile cu care ar trebui și ar putea cel mai eficient colabora.

dorina baltag 1

Vezi și: Dorina Baltag trage linia Maratonului Run Pink Moldova: Putem crea peste 60 de peruci, dar avem bani doar pentru 10

O altă colaborare se va întâmpla tot vara acesta cu echipa „Promo-Lex”, prin care îi vor ajuta să stabilească o metodologie de curs, un trainig of trainers pe educație civică și electorală. Ei au deja o rețea de observatori locali la alegeri, cei care vor și beneficia în mod exclusiv de acest trainig. M-am specializat pe metodologie la Universitatea din Maastricht și anume aceste cunoștințe vreau să le aplic pentru țara noastră.

Vreau să-i încurajez pe toți, dacă au o idee, să o spună, să meargă, că continue, să viseze și să o realizeze – să nu se dea bătuți. Vreau să invit persoanele să se alăture proiectelor noastre, pe toate filierelor.”

Cei care își doresc să o cunoască mai bine pe eroina acestei povești, o pot face accesând următoarele articole:

Dorina Baltag provoacă diaspora la dezvoltarea țării: „Implicarea mea este o chemare din interior”

Dorina Baltag, despre călătorie, afacerea cu savoare de hamburger și viața în stil olandez

Grație Dorinei Baltag, Republica Moldova a fost inclusă în curricula Universității din Maastricht

Școala Sustenabilității pune bazele unor afaceri sociale în Moldova

 

Distribuie articolul: