Învestirea lui Donald Trump pentru cel de-al doilea mandat prezidențial în Statele Unite, desfășurată pe 20 ianuarie 2025, marchează un moment semnificativ atât pe scena politică internațională, cât și în relațiile dintre SUA și alte state, inclusiv Republica Moldova. De-a lungul timpului, relațiile dintre cele două țări s-au consolidat printr-un parteneriat strategic, susținând dezvoltarea democratică și economică a Republicii Moldova. În acest context, doctorul în istorie, Ștefan Bejan explică care sunt efectele asupra UE și Republicii Moldova.


„În campania electorală Trump a promis că va opri războiul din Ucraina în 24 de ore. Ulterior, acesta a revenit și a declarat că șase luni este un termen realist. Cert este că Trump ajunge la Casa Albă într-un moment când ambele părți implicate în conflict par să fi ajuns la epuizare și și-ar dori un armistițiu.
De aceea, este posibil ca administrația Trump să propună un plan de înghețare pe actualele granițe, eventual ucrainenii urmează să cedeze teritoriile cucerite din Kursk în schimbul unor teritorii cucerite de armata rusă. De exemplu, Ucraina ar putea solicita la schimb cetrala nucleară de la Zaporijie, imperioasă pentru securitatea energetică.

Cert este că Donald Trump își dorește o încheiere a focului, dar nicidecum după condițiile impuse de Putin. Pe de o parte, asta i-ar aduce președintelui american un prestigiu internațional. Mai ales după semnarea armistițiului din Gaza, despre care Trump a spus că este meritul său. O încetare a focului în Ucraina i-ar prmite lui Trump să se prezinte ca un președinte al păcii. De cealaltă parte, prioritatea în politică externă a noii administrații de la Washington pare să fie Asia-Pacific. O încetare a focului în Ucraina ar permite SUA să-și focalizeze eforturile diplomatice în a stăvili influența crecândă a Chinei.

Nu consider că administrația Trump va renunța la ajutorul oferit Ucrainei, pentru că asta ar însemna o nouă lovitură asuprainfluenței americane, după retragerea dezordonată din Afganistan. Prezența americană în Europa este un pilon important în sistemul de securitate creat după Cel de-al doilea război mondial. SUA fără Europa este mult mai vulnerabilă în fața Axei Răului, construită din China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

Mai mult de atât, consider că Trump ar putea impune sancțiuni mai dure petrolului rusesc. Asta ar permite petroliștilor americani să obțină mai mult profit pe piețele internaționale, o promisiune pe care Trump le-a făcut-o în campania electorală. Sancțiunile asupra petrolului sunt cele mai eficiente în reducerea bugetului militar rusesc.

Totuși, venirea lui Trump ar trebui să reprezinte un stimulent pentru ca Uniunea Europeană să-și dezvolte propria industrie de apărare. Europa trebuie să se învețe să-și lege singură șireturile și să nu pună întreaga sa securitate pe umerii NATO și SUA. Deja, mai mulți lideri europeni au anunțat intenția de a crește industria de apărare europeană și de a prelua efortul de război de la americani.

De cum se va poziționa administrația Trump în conflictul din Ucraina, depinde foarte mult viitorul Republicii Moldova. Este foarte important în care coș de cedări va fi inclusă țara noastră. O eventuală înghețare a războiului din Ucraina înseamnă și o posibilă perpetuare a situației din regiunea transnistreană. Rusia va încerca să folosească Tiraspolul, iar, eventual din toamnăChișinăul, pentru a duce un război hibrid împotriva Ucrainei.

O înghețare a conflictului cu eventuale garanții de securitate pentru Ucraina, nu poate avea loc cu armata rusă din regiunea transnistreană. Este foarte important ca Chișinăul să se asigure că la eventualele negocieri Ucraina va solicita demilitarizarea regiunii transnistrene și aducerea sa sub ascultarea Chișinăului. Dacă însă, la alegerile din toamnă, la Chișinău ajunge un guvern pro-rus sau de timp hibrid la Chișinău, poate avea loc o transnistrizare a Republicii Moldova. Asta va permite Moscovei să prindă Ucraina într-un clește.

Distribuie articolul: