Se caracterizează ca fiind o combinație de fragilitate și forță, ambiție și sensibilitate, dar o persoană deschisă și pe care oricând te poți baza. „Sunt tânără și îmi place să încerc lucruri noi, nu mă pot numi încă pictor, pentru că nu mi-am creat un domeniu”, povestește Domnica. Anul acesta a absolvit liceul și încă este indecisă în alegearea facultății, dar la sigur nu se lasă de desen.

Domnica Gurău este o tânără din satul Răzeni. A început să deseneze  din clasa a 6 doar pentru a se relaxa, însă, peste o perioadă, a realizat că desenul o caracterizează și aceasta este ceea ce-și dorește să facă cu adevărat. Apoi a descoperit nu doar că îi place, ci și că se poate exterioriza prin pictură. A început singurică să studieze cărți de pictură, tehnici, istoria artelor.

„Consider că ceea ce fac este calea cea adevărată pe care trebuie să o urmez, iar propria motivare mă ajută din ce în ce mai mult să-mi descopăr talentul. Întotdeauna există o a doua șansă pentru fiecare, dar șansa aceasta pentru mine este prima și ultma! O persoană căreia îi datorez foarte mult este mama mea, care m-a încurajat să merg înainte pe drumul artei”, relatează Domnica.

2Era în clasa a noua când a înțeles că îi place să deseneze, asta pentru că a vândut primul portret cu 30 de lei. Cu trecerea timpului și mânuirea peniței cu succes, a motivat-o pe tânără să-și facă un job din propriile pasiuni. Vinde lucrările sale la prețuri modeste, însă experiența o va motiva spre noi succese.

„M-a motivat chiar și această sumă. Pe atunci îmi părea că-s bani, nu glumă! Cu timpul, mă temeam să ridic prețurile, pe piață portretul cu chipul uman pe care-l făceam, costa 800 de lei, dar eu le vindeam cu 70 de lei ”, povestește zâmbind interlocutoarea.

Picturile sale sunt inspirate din viața reală, de corpul omenesc, de animale, natură și, în special, de chipuri umane. Probabil dragostea față de apropierea de oameni, detaliile lor s-a extins cumva și de la familia sa. Sora ei desenează icoane, iar mama sa de tânără desena și ea.

„Fiecare pictor se pictează, de fapt, pe sine, iar cei care pricep acest limbaj îl vor citi pe artist ca pe o carte deschisă. Nu mai poți avea secrete. Modelul meu preferat este captutarea unui colț al naturii sau imagini cu animale, dar și portretele și compozițiile cu fețe omenești”, adaugă Domnica.

anim

calÎn ceea ce privește ideea de a desena chipuri umane, îi reușea cel mai greu să le redeze. Domnica Gurău recunoaște că fețe de om este greu de pictat. Oamenilor le place creațiile ei. Își dorește ca în viitorul apropiat să se reprofileze, deoarece vrea să deseneze fiecare detaliu facial, chiar și porii să fie redați în desen.

„De atâtea ori am încercat și reîncercat să desenez, dar mă bucur enorm că acum îmi reușește. Abia aștept să aplic noile mele dorințe, deoarece să desenez chipul uman real este destul de dificil. Pictorul este ca doctorul, trebuie să învețe, eu acum învăț anatomia capului uman”, spune Domnica.

page34567

page9uygPe lângă pasiunea față de chipurile umane, Domnica iubește să deseneze imaginile clare rupte din natură. Ea a desenat chiar și stațiile din satul natal, pereții din diferite case, și totul – pentru că îi place. Desenele ei au prețuri modeste pe lângă munca pe care o depune pentru ele.

lkjh

pagekljhStațiile din Răzeni sunt ca rupte din natură:

pagekj

lkjhg Admiră și alte desene ale Domnicăi Gurău:

Sursa foto: biblioteca personală

Distribuie articolul: