Platforma de streaming video Disney+, deţinută de compania Walt Disney, a blocat accesul copiilor sub şapte ani la vizionarea unor filme clasice de animaţie, precum „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” şi „Peter Pan”, din cauza unor scene considerate a conţine stereotipuri ori prejudecăţi rasiale.

Aceste filme nu mai sunt afişate în secţiunea „Copii” a platformei, dar pot fi accesate de pe un cont de adult, însoţite de un avertisment referitor la „descrierile negative” prezente în respectivele animaţii, precizează compania Disney.

„Acest program include descrieri negative şi/ sau tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri”, este mesajul prezent la începutul filmului.

„Aceste stereotipuri erau greşite atunci şi sunt greşite şi acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaştem că el are un impact nociv, să învăţăm din acest lucru şi să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant”, se arată în mesajul celor de la Disney, potrivit digi24.ro.

În octombrie anul trecut, Disney a actualizat, printr-un mesaj mai ferm, avertismentul cu privire la conţinutul rasist din unele filme clasice de animaţie. Astfel, atunci când sunt redate pe platforma de streaming Disney+, animaţiile precum Dumbo, Peter Pan, Pisicile Aristocrate, dar şi Cartea Junglei, afişează respectivul avertisment despre stereotipuri.

„Pisicile Aristocrate” caricaturizează „în mod rasist” persoanele asiatice

La un moment dat, în Pisicile Aristocrate, în scena în care personajele cântă celebra melodie „Everybody wants to be a cat”, apare o pisică cu „chipul galben”, care cântă la pian cu beţişoare chinezeşti pentru mâncare. „Pisica este o caricatură rasistă apersoanelor asiatice care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantura proeminentă.

Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian cu beţişoare chinezeşti”, explică cei de la Disney, care adaugă că versurile batjocoresc limba chineză şi tradiţii din Shanghai sau Hong Kong.

Elefănţelul Dumbo şi batjocorirea americanilor de culoare

În acest film de animaţie există o scenă în care Dumbo întâlneşte un grup de ciori pe al cărui lider îl cheamă Jim Crow, un stereotip rasial care reprezintă numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenţă care cântă şi dansează, temă preluată în spectacolele în care un alb îşi vopsea faţa şi mâinile pentru a imita un negru. În plus, legile Jim Crow sunt legile segregaţioniste aplicate în SUA în perioada 1876-1964 şi îndreptate împotriva americanilor de culoare.

Peter Pan îşi bate joc de amerindieni

De asemenea, în filmul de animaţie Peter Pan amerindienii sunt şi ei portretizaţi într-o manieră stereotipă care nu reflectă nici diversitatea şi nu reprezintă nici tradiţiile culturale autentice ale acestei populaţii, susţine compania Disney. „Filmul îi prezintă (pe amerindieni) vorbind o limbă neinteligibilă. În plus, aceştia sunt deseori numiţi drept „piei-roşii”, un termen jignitor”, conform Disney.

De asemenea, la un moment dat Peter Pan şi Băieţii Pierduţi se angajează într-un dans în timpul căruia fac mişcări exagerate şi poartă peruci indiene, o bătaie de joc la adresa imaginii şi culturii amerindienilor”.

Sursa

Distribuie articolul: