Tensiuni în cadrul ședinței legate de polițista de 22 de ani, sub influența alcoolului, responsabilă pentru un accident fatal la Sîngera. Controversele au izbucnit după ce avocatul inculpatei a solicitat schimbarea măsurii preventive pentru clienta sa, generând reacții puternice din partea procurorului. Avocații părții vătămate au acuzat o încălcare gravă de procedură și au cerut recuzarea acuzatorului de stat, transmite jurnal.md.

Conform procedurii, părțile în dosar trebuiau să se pronunțe cu privire la includerea demersului avocatului inculpatei în materialele cauzei penale. Cu toate acestea, procurorul nu s-a limitat la acest aspect și a sugerat că ar putea fi de acord cu schimbarea măsurii preventive, astfel explică avocatul reprezentând părțile vătămate.

„Urma părțile să se expună doar dacă suntem de acord cu anexarea acestei cereri la materialele cauzei sau nu. Spre regret am avut astăzi situația când procurorul, deși nu am ajuns la examinarea demersului acuzatorului și a prezentei cereri înaintate de apărare, s-a expus și și-a retras demersul cu privire la prelungirea arestului și a solicitat înlocuirea măsurii de constrângere în privința inculpatei cu eliberarea dânsei sub control judiciar”, a spus avocata Oxana Ivanov.

În răspunsul său, procurorul a afirmat că, chiar dacă a adus în discuție demersul, este la latitudinea instanței să decidă dacă îl va accepta sau nu.

„Noi nu am retras acuzarea. Noi am discutat chestiunea privind prelungirea măsurii preventive, arestul preventiv în privința inculpatei”, a declarat procurorul Vladimir Severin.

Avocatul inculpatei spune că tânăra își recunoaște vina.

„Vinovată! Este vinovată și ea pledează că este vinovată. Ea a luat o poziție de recunoaștere a vinei. A acceptat toate circumstanțele și, mai mult decât atât, a conlucrat mai mult cu ancheta și organul de urmărire penală decât cu apărarea”, a spus avocatul Lilian Pruteanu.

Mama tinerei decedate spune că vrea să se facă dreptate.

„Eu nu am văzut un regret măcar cât de mic. O să facem tot ce zice avocatul, tot cum spune legea și tare vreau să fie echitabilă, dar nu așa, căci nimeni nu știe ce e în sufletul unei mame. Cum prevede legea, atât să primească!”, a spus Svetlana Ursu, mama victimei.

Polițista de 22 de ani, subofițer superior în cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, a provocat un accident la Sângera în noaptea de 29 spre 30 august 2023. Ea a urcat la volan în stare de ebrietate, iar în urma impactului a murit o femeie de 31 de ani. Două minore, fiica acesteia de șase ani și sora ei de 17 ani, au ajuns la spital. Testată alcoolscopic la locul accidentului, aparatul Drager a arătat o concentrație de alcool de 0,51 mg per litru în aerul expirat. Pe perioada anchetei, polițista a fost suspendată din funcție. Pentru fapta sa, tânăra riscă o pedeapsă maximă de până la opt ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

 

Distribuie articolul: