Într-un podcast, kinetoterapeutul Nicoleta Botezatu a abordat miturile despre kinetoterapie și psihosomatică, oferind în același timp sfaturi pentru tinerii specialiști din domeniu.

 

„Unul din mituri sunt faptul că oamenii spun că au săruri. Mulți oameni cred că ei au săruri. Și fiecare persoană când spune despre săruri, ei se referă la diferite chestii”, spus Nicoleta Botezatu în cadrul podcastului „Titania”.

Totodată, potrivit ei, un alt mit ține de „săritul discurilor și pusul acestora la loc”.

„Discurile nicăieri nu sar și nu se duc. Într-adevăr, sunt tehnici de repoziționare, însă noi când vorbim despre repoziționare, vorbim despre mișcări micro”, explică specialistul.

Pocniturile – necesare sau nu?

Cât despre mișcările bruște, numite „pocnituri”, specialistul susține că nu este nici pro, dar nici contra acestei tehnici.

„Eu sunt pro orice metodă și orice tehnică aplicată la timp. Consider că dacă este un specialist care pretinde a fi bun, el trebuie să știe să adapteze un program de recuperare în funcție de omul care a venit la el la consultații”, explică Nicoleta Botezatu.

În acest sens, zice ea, este vorba despre studii și dacă persoana respectivă a învățat să „pocnească” corect și la timp oasele, atunci nu pot apărea probleme.

Pentru a evita riscurile în acest caz, kinetoterapeutul spune: „Primul pas este testarea. Trebuie să mă uit, am eu ce pocni? Trebuie să pocnesc? Trebuie să găsești blocajele, trebuie să discuți cu pacienții, pentru a ști contraindicațiile. Riscurile pot fi de la cele mai mici, precum un blocaj la gât pentru câteva zile și până la moarte”, susține Nicoleta Botezatu.

Maxilarul și fața lăsată

Tot în cadrul podcastului, Nicoleta a spus că ea și cabinetul său de kinetoterapie lucrează în parteneriat cu ortodonții și dentiștii pentru eliminarea disfuncțiilor maxilarului, care pot fi motivul apariției durerilor de cap.

„(…) Plus-minus, în funcție de forma feței, poți vedea cu ce se confruntă omul”, spune specialistul.

Aceasta spune că maxilarul poate afecta tot corpul: „Eu am un caz, la o doamnă care și-a pus brackets au apărut dureri de talpă. Practic, tot corpul nostru este un sistem, toate articulațiile și mușchii lucrează împreună. Este încă un motiv pentru a interveni la o traumă la timp, pentru că dacă noi nu tratăm glezna la timp, peste ceva timp poate apărea durere la un umăr. Trebuie să ținem cont de tot. Odată ce se face o schimbare la maxilar, kinetoterapeutul lucrează cu echilibrarea întregului corp”.

Psihosomatica și kinetoterapia

„Eu cred în psihosomatică, cred că sistemul psiho-emoțional are un efect direct asupra corpului, dar eu cred că fiecare domeniu își are specialistul. (…) Faptul că ceva sistemul nervos afectează, faptul că de exemplu se ridică umerii, eu nu pot modifica sistemul tău emoțional, eu doar fizic pot modifica. Eu cred în faptul că specialistul trebuie să lucreze cu ceea ce a învățat și ceea ce înseamnă meseria lui. Un om care face și recuperare fizică, și psihosomatică, și proceduri de înfrumusețare, eu nu cred. Ori tu le face pe toate trei aiurea, ori tu le faci pentru bani, ori nu știu”, consideră Nicoleta Botezatu.

Aceasta crede că un kinetoterapeut nu poate fi specialist în psihosomatică.

Sfaturi pentru tinerii specialiști

„Investiția principală care trebuie făcută nu este în încăpere, în cursurile de business. Nu trebuie de investit în idei de afacere, în aparate, trebuie de investit în cunoștințe. Aceasta este o cale mai grea, mai lungă și e cu pierderi. Eu nu am investit în apartament, nu am mașină, dar am investit în perfecționarea cunoștințelor. Important e să fii tu sigur de ceea ce faci și ceea ce spui”, afirmă kinetoterapeutul.

Vizionați întregul episod aici. 

Distribuie articolul: