Proiectul de lege care prevede ca femeile și bărbații să primească salarii egale pentru aceeași muncă depusă, a fost votat recent în prima lectură. Potrivit autorilor, femeile vor putea să solicite un salariu mai mare atunci când vor observa că bărbații care au aceeași funcție sunt plătiți mai bine. Reprezentanta de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a relatat pentru ea.md că în prezent femeilor le revin câștiguri salariale inferioare bărbaților în majoritatea activităților economice.

Majoritatea persoanelor angajate în câmpul muncii din întreaga lume așteaptă cu nerăbdare ziua în care le sunt plătite salariile. Primirea salariului poate aduce un sentiment de satisfacție sau bucurie, însă poate reprezenta și o nedreptate, o expresie a inegalităților persistente la locul de muncă, cum sunt cele între bărbați și femei.

Conform Biroului Național de Statistică, în Moldova, diferențele salariale au crescut constant pe parcursul ultimului deceniu, de la 12,2% în 2011 la 13,7% în 2020. Conform calculelor realizate de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în anul 2022 o femeie a trebuit să lucreze până la data de 21 februarie pentru a atinge valoarea câștigului unui bărbat în anul precedent.

Femeile sunt mai prost plătite ca bărbații

În anul 2020, cele mai mari diferențe au fost înregistrate în activități financiare și de asigurări (cu 44,6% mai puțin), informații și comunicații (cu 38,0%), sănătate și asistență socială (cu 23,3% mai puțin), industrie (cu 19,8% mai puțin), tranzacții imobiliare  (cu 18,6% mai puțin).

Diferența de remunerare între bărbați și femei este consecința influenței mai multor factori

Spre exemplu femeile se regăsesc într-o pondere mai mare în sectoarele care oferă salarii mici, cum ar fi: domeniul de sănătate și asistență socială – 81,3% din numărul mediu total de salariați din această activitate și domeniul învățământului – 76,8%, a declarat Dominika Stojanoska.

La nivel global, femeile îndeplinesc de trei ori mai multe sarcini familiale și casnice decât bărbații. Printre ele se numără treburile casnice precum gătitul, curățenia, îngrijirea copiilor și a persoanelor în vârstă. Deși sarcinile familiale constituie coloana vertebrală a prosperității familiilor, comunităților și economiilor, ele rămân sub-evaluate și slab recunoscute, a mai precizat Reprezentanta de țară UN Women Moldova.

Mamele cu mulți copii primesc salarii mai mici

O altă realitate este că în medie, mamele care lucrează sunt plătite mai puțin decât femeile fără copii, iar disparitatea devine tot mai mare pe măsură ce numărul copiilor pe care îi are o femeie crește. Faptul că mamele primesc salarii mai mici poate avea legătură cu reducerea timpului de muncă, cu angajarea la locuri de muncă care permit un echilibru mai bun între viața profesională și viața personală.

Aceste femei tind să fie mai puțin remunerate, cu deciziile de angajare și promovare care penalizează cariera lor, dar și cu lipsa unor programe de sprijinire a revenirii la muncă a femeilor care au părăsit piața muncii.

Stereotipurile de gen le îndepărtează pe femei de profesiile dominate în mod tradițional de bărbați și le împing spre munci de îngrijire, care sunt adesea văzute ca “necalificate” sau  “slab calificate” și, prin urmare, mai slab plătite, a specificat specialista.

Mai mult decât atât, practicile de angajare și deciziile de promovare discriminatorii, care le împiedică pe femei să ocupe posturi de conducere și funcții bine plătite, mențin diferența de remunerare între bărbați și femei.

Egalitatea de remunerare înseamnă că toți lucrătorii au dreptul să primească o remunerare egală pentru o muncă de valoare egală.

Proiectul de lege cu privire la egalitatea salarială este un prim pas pentru a rezolva problema discrepanțelor salariale care au consecințe negative reale și zilnice pentru femeile și familiile din Republica Moldova. Această inițiativă este menită să abordeze și să remedieze aceste probleme prin consolidarea aplicării principiului egalității de remunerare prin intermediul transparenței salariale și ulterior dezvoltarea unor mecanisme de asigurare a respectării acestui principiu, a conchis Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova

Deși trăim vremuri grele, echipa ea.md îți aduce informații din actualitatea zilei, Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri! Ajută-ne să rezistăm. Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md. Poți face și o singură donație!

Distribuie articolul: