Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a pus sechestru pe mai multe active din Republica Moldova ale deputatului fugar, Ilan Șor, care se ridică la suma de 1,5 miliarde de lei. Cele din afara țării sunt investigate, susține directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, potrivit căruia, suma e de ordinul sutelor de milioane de lei. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Activele pe care noi le-am identificat, pe ele am aplicat sechestru. Sechestrele aplicate de ARBI, pentru că ele pot fi aplicate și de procurori direct, se cifrează în jur de 1,5 miliarde de lei, din proprietățile din Moldova. În afara țării, suntem în proces de lucru intens cu colegii noștri din diferite jurisdicții”, a precizat Iulian Rusu.

Acesta nu a specificat în care țări au fost identificate proprietăți ale lui Ilan Șor, deoarece „este bine ca dumnealui să nu cunoască în ce jurisdicții noi ne focusăm”. Totodată, șeful CNA dă asigurări că la moment, nu există riscul unor scurgeri de informații în interesul lui Șor.

„Eu cred că noi am ajuns la un nivel în care datele pe care noi le gestionăm, în special, pe dosare de rezonanță, sunt păstrate destul de bine și scurgeri nu se petrec, mai ales că noi discutăm și cu un cerc foarte restrâns din afara țării”, a subliniat Rusu.

Cât despre suma la care s-ar ridica proprietățile de peste hotare, Iulian Rusu spune că „avem niște cifre prelimininare, sunt frumușele, de ordinul sutelor de milioane”.

Iar în ceea ce privește magazinele sociale, directorul CNA susține că resursele financiare nu ar proveni din frauda bancară, dar proveniența lor va fi demonstrată după mai multe analize.

„Noi ne-am concentrat nemijlocit pe subiectele de rezonanță, cum ar fi frauda. La prima vedere, resursele financiare nu provin din această fraudă. Pentru ca să demonstrăm proveniența lor, urmează să analizăm tot lanțul”, a menționat Iulian Rusu.

Dar, undeva, anumite surse se pierd, pentru că avem subiecți interpuși, pentru că există mecanisme de tranzacționare ascunsă. E un proces de depănare mai complex și fără concursul colegilor din afară, noi nu avem toate datele ca să structurăm exact”, a adăugat acesta.

Directorul CNA a explicat și strategia care se aplică în investigarea dosarului furtul miliardului.

„Strategia e foarte simplă. Se iau episoadele din fraudă, foarte simplu vorbind, episoadele presupun de fiecare dată, un contract de credit bancar neperformant, unde există în interesul de ai investi sau de a desfășura o afacere și scopul final este să obții, sustragi aceste resurse prin acte false, prin alte forme de a ascunde scopul.

În componente multiple, luate toate la un loc, ajungem la această cifră. Există și alte episoade de utilizare sau de reutilizare a acestor resurse, care s-au petrecut special înainte de sfârșitul anului 2014. Nu vreau să intru în toate detaliile. Deci, se ia un episod, se cercetează. În primul rând, cu colegii procurori lucrăm pe episoadele care sunt mai completate, pe acelea le finalizăm, le transmitem în instanță.

Procurorul conduce urmărirea penală. Noi tratăm în primul rând, persoanele care sunt organizatorii, numai că organizatorii au avut mai multe episoade. Evident că ele sunt grupate pe diferite grupe de interese”, a punctat Rusu.

Cât putem recupera din miliardul furat, directorul CNA a declarat că „este foarte greu să faci această evaluare, pentru că întâi de toate, trebuie să fim conștienți de faptul că s-au folosit mai multe instrumente de camuflare a acestor resurse. Fizic vorbind, să consumi pe parcursul unei vieți resurse financiare de așa amploare, nu știu”, a conchis Iulian Rusu.

TV8.md reamintește că procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut în Parlamentul Republicii Moldova ridicarea imunității parlamentare a deputatei Partidului ȘOR, Marina Tauber, dar și a deputatului fugar Ilan Șor.

Cererile au fost citite de președintele Legislativului, Igor Grosu, care a precizat că Robu a înaintat patru cereri de ridicare a imunității parlamentare.

Ulterior, acestora le-a fost ridicată imunitatea.

Cei doi sunt suspectați de spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală în proporții deosebit de mari și de escrocheria. Acţiunile date se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Reamintim că Procuratura a depus la 16 decembrie la Parlament nouă cereri privind solicitarea acordului de ridicare a imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia fiind învinuit în baza mai multor articole din Codul Penel al R. Moldova.

Distribuie articolul: